Talibanii vor relaţii pozitive cu întreaga lume, a declarat Amir Khan Muttaqi
Externe 12 octombrie 2021, 18:10 | 508

Qatar-ul continuă să aibă rolul de mediator esenţial între mişcarea islamistă şi cancelariile occidentale. Liderii talibani s-au întâlnit astăzi la Doha cu responsabili ai Uniunii Europene. Ministrul de externe al talibanilor afirmă că noul regim afgan încearcă să rupă izolarea diplomatică, relatează AFP.

Talibanii vor relaţii pozitive cu întreaga lume, ei cred în relaţii internaţionale echilibrate, ei cred că o astfel de relaţie echilibrată poate salva Afganistanul de instabilitate, a declarat Amir Khan Muttaqi, fără a preciza funcţiile deţinute de către oficialii europeni, care vin la Doha şi nici numărul acestora.

Noul regim islamist, care a ajuns la putere în Afganistan la sfârşitul lunii august, nu a fost recunoscut de nicio ţară. Dar în faţa iminenţei unei grave crize umanitare, care depinde în totalitate de ajutor internaţional după 20 de ani de război, manevrele diplomatice sunt în creştere.

Sâmbătă, la Doha, talibanii s-au întâlnit cu responsabili americani pentru primele discuţii directe de la preluarea puterii. Washingtonul a anunţat că prima întâlnire directă între înalţi oficiali americani şi talibani a fost sinceră şi profesionistă, partea americană reiterând că regimul de la Kabul va fi judecat după fapte, nu doar după declaraţii, transmite Reuters. Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, discuţiile de la sfârşitul săptămânii care au avut loc la Doha, în Qatar, s-au concentrat asupra preocupărilor privind securitatea, terorismul şi transferul în siguranţă a cetăţenilor americani, afgani şi de alte naţionalităţi, precum şi asupra situaţiei drepturilor omului.

Oficiali ai administraţiei Biden au declarat pentru Reuters că delegaţia americană a avut drept prioritate obţinerea asigurării din partea talibanilor a respectării în continuare a angajamentului de a nu permite Afganistanului să redevină un focar pentru Al-Qaida sau alte grupări extremiste.

Opinia ta contează. Comentează!