Tarifele la gaz ar urma să scadă
Economic 26 ianuarie 2024, 20:08 | 387

Gazul ar urma să se ieftinească. Moldovagaz a expediat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică demersul de revizuire a tarifelor pentru gazele naturale în anul 2024. Potrivit înteprinderii moldo-ruse, tarifele ar trebui reduse retroactiv, de la 1 ianuarie, cu 72 de bani per metru cub pentru consumatorii casnici. Astfel, aceștia ar urma să achite 17 lei și 34 de bani, cu TVA inclus, în loc de 18 lei și șase bani. Moldovagaz precizează însă că tarifele ar putea să scadă cu 12 sau chiar cu 22 de procente dacă ANRE va aproba cererea cu o întârziere de câteva luni.

Moldovagaz notează că principalul factor care a determinat necesitatea revizuirii tarifelor este reducerea semnificativă a prețurilor de achiziție a gazelor naturale pe bursa europeană. Astfel, potrivit proiectului de calcul, tariful mediu ponderat ar putea fi redus până la 13 mii 347 de lei pentru o mie de metri cubi sau cu 12,5%. Dacă noul tarif se va aplica de la 1 ianuarie 2024, consumatorii casnici și o parte a consumatorilor non-casnici ar urma să achite 17 lei și 34 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze, ceea ce constituie o ieftinire de 4%. Ținând cont de faptul că ANRE are la dispoziție 90 de zile pentru a revizui și a aproba noile tarife, iar în această perioadă sunt acumulate devieri tarifare, care urmează să fie compensate consumatorului, Moldovagaz a mai prevăzut trei scenarii de aplicare a tarifelor, în funcție de data intrării acestora în vigoare.

TREI SCENARII DE APLICARE A TARIFELOR:

1. Dacă tarifele se vor aplica din 1 martie 2024, prețul pentru consumatorii casnici va constitui 14 lei și 67 de bani pentru un metru cub, cu o diminuare de 12,3%.

2. Dacă prin decizia ANRE tarifele vor intra în vigoare pe 1 aprilie 2024, prețul pentru consumatorii casnici ar putea fi de 13 lei și 72 de bani pentru un metru cub, cu o scădere de 18%.

3. Dacă tariful va fi aplicat din 1 mai 2024, prețul pentru consumatorii finali va fi de 13 lei și doi bani pentru un metru cub, cu o scădere de 22,1%.

Purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Galina Sanduța, ne-a confirmat recepționarea solicitării Moldovagaz și a declarat că data ședinței urmează a fi stabilită. Despre o posibilă micșorare a prețului plătit de consumatori a comunicat și ministrul Energiei, Victor Parlicov. Oficialul a subliniat că există premise ca din luna februarie consumatorii să plătească un tarif mai mic pentru gaz, datorită prețurilor mai mici de achiziție a gazului.

Opinia ta contează. Comentează!