Sărbători cu aromă de cozonac
Social 11 aprilie 2023, 17:25 | 414

Mirosul de drojdie și de copturi aburinde, proaspăt scoase din cuptoare, domină în aceste zile în patiserii. La cea, la care am fost noi, cofetarii își încep munca la 4 dimineața. Au o mulțime de comenzi și trebuie să le facă față. Toată lumea își dorește să aibă pe masa de sărbătoare un cozonac tradițional.

Când am intrat în cofetăria Mariei Macar, aluatul pentru cozonaci era aproape gata. Lapte, ouă, zahăr, drojdie, unt... Rețeta pare simplă, dar dibăcia mâinilor și experiența de 30 de ani face diferența. Mai ales că pregătirea nu a început astăzi la 4 dimineața, când Maria Macari a venit la lucru, dar tocmai din februarie.

MARIA MACARI, patiser: "Începem să vorbim cu cei care să ne aducă ouă de la țară, să vedem de la cine luăm brânza, laptele. Pentru că lucrăm cu produse de casă. -Diferă gustul? -Sigur. Nu doar gustul, dar și calitatea. Altfel nu aș putea să fac așa un cozonac de bun."

Cozonacii sunt umpluți cu ciocolată, stafide, mac, petale de trandafir și nuci.

Dar cu cât e mai aproape Paștele, cu atât e mai grăbit ritmul în care lucrează patiserii.

LARISA, patiser: "Ne străduim să păstrăm o atmosferă pozitivă, să ne ajutăm una pe alta. Râdem, cântăm. Aluatului, la fel, îi place să fie liniște, să fie bine. Așa că ne străduim să fie și pentru noi plăcut, și pentru aluat."

Toată lumea își dorește să aibă de Paște un cozonac tradițional, gustos și puhav, în special cei plecați peste hotare, care poate nu au mai fost acasă de ani buni.

MARIA MACARI, patiser: "Tot mai multă lume a început să cunoască. Lumea trimite în Portugalia, Spania, Germania, Statele Unite. Peste tot!"

Și pentru că Maria Macari consideră că tradițiile și cultura locală trebuie promovate, în patiseria ei sunt făcuți doar cozonaci originali.

MARIA MACARI, patiser: "Nu că n-aș fi putut, dar nu vreau să combin două lucruri care, pe alocuri, ar fi incompatibile pentru mine. Eu țin la ceea ce este al meu. Știu să fac asta bine."

Cozonacul este o prăjitură tradiţională românească, dar în egală măsură şi un desert bulgăresc (kozunak) sau un produs de patiserie italiană, numit "panettone". În Moldova sunt specifici cozonacii rotunzi şi înalţi (numiţi babe), neumpluţi, a căror compoziţie conţine până la 20 de ouă, unt, coji rase de lămâie sau/şi portocale şi stafide. În Ardeal se pregătesc mai ales cozonacii cu mac şi o variantă cu influenţe germane, cu zahăr ars, mult unt şi nucă tocată mare.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie