Moscova a lansat în noaptea de joi spre vineri un atac de amploare cu zeci de rachete și drone asupra mai multor localități din Ucraina
Externe 28 aprilie 2023, 19:55 | 420

Moscova a lansat în noaptea de joi spre vineri un atac de amploare cu zeci de rachete și drone asupra mai multor localități din Ucraina, inclusiv în capitala Kiev. În orașul Uman armata rusă a lovit un bloc de locuințe. Preliminar, în urma atacului, 19 oameni au murit. "Putem învinge teroarea rusă numai împreună - cu arme pentru Ucraina, cele mai dure sancțiuni împotriva statului terorist și sentințe corecte pentru ucigașii ruși", a reacționat Volodimir Zelenski. Suntem în ziua cu numărul 429 de când Rusia a declanșat un război neprovocat în Ucraina.

În oraşul Uman din centrul Ucrainei, pe lângă faptul că 19 oameni au murit în urma atacului cu rachetă rusă, alți 18 au fost răniți. La fața locului au fost trimiși zeci de salvatori, care efectuează lucrări pentru a găsi supraviețuitori. "Teroarea rusă trebuie să obţină o ripostă justă din partea Ucrainei şi a lumii. Şi se va întâmpla", a reacționat liderul de la Kiev.

Iar în Dnipro, un alt oraș din centrul ţării, o rachetă rusă a lovit o casă. Potrivit primarului localității, un copil şi o tânără au fost ucişi, iar trei persoane au fost rănite.

Forțele ucrainene au anunțat că au doborât 21 dintre cele 23 de rachete de croazieră lansate de Rusia. Atacurile Rusiei asupra oraşelor ucrainene din cursul nopţii reprezintă răspunsul Moscovei la toate iniţiativele de pace, a declarat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba. "Calea către pace este înarmarea Ucrainei cu avioane F-16 și protejarea copiilor de teroarea rusă", a subliniat Kuleba.

Deși Ministerul rus al Apărării afirmă că raidul cu rachete şi drone a avut ca ţintă unităţile de rezervă ale armatei ucrainene, pentru a le împiedica deplasarea spre linia frontului, în zonele în care au lovit rachetele nu se află niciun obiectiv militar.

Atacurile au loc în contextul în care se aşteaptă ca forţele ucrainene să lanseze o contraofensivă cu echipamentul militar nou, inclusiv tancuri, primit de la aliaţii săi occidentali. Ministrul Apărării Oleksii Reznikov a declarat presei că pregătirile pentru contraofensivă sunt în faza finală.

OLEKSII REZNIKOV ministrul Apărării din Ucraina: "Pregătirile ajung la final pentru că în afară de faptul că armele sunt livrate, ele trebuie și folosite cum se cuvine. Noi avem sisteme foarte moderne. Echipamentul în sine a fost promis, pregătit și livrat parțial. Și există echipamente, asupra cărora s-a încheiat programul de antrenament, și echipele vor merge în locurile indicate de comandați. Dacă e să vorbim în sens global, suntem pregătiți."

Astăzi, la Kiev, Volodimir Zelenski a avut întrevederi cu președinții Cehiei și al Slovaciei, care au întreprins vizite în Ucraina. În timpul discuțiilor, liderul de la Kiev le-a mulțumit europenilor pentru sprijinul oferit Ucrainei de mai bine de un an, din momentul în care Rusia a invadat țara, în februarie trecut.

Opinia ta contează. Comentează!