Bombardamentele au continuat de ambele părţi ale frontului din Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei
Externe 6 ianuarie 2023, 19:35 | 293

Rusia și-a încălcat propriul armistițiu, ordonat de Vladimir Putin și anunțat de televiziunea de stat rusă. Bombardamentele au continuat de ambele părţi ale frontului din Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei. Mai mult, armata rusă a bombardat de două ori și oraşul Kramatorsk. Kievul zice că nu va exista niciun armistiţiu până când Rusia nu-şi va retrage forţele invadatoare din teritoriile ocupate. Anterior preşedintele american Joe Biden a pus la îndoială intenția anunțată de Kremlin.

JOE BIDEN, președintele SUA: "Mi-a părut interesant. El era pregătit să bombardeze spitale, creşe şi biserici în ziua de 25 decembrie şi de Anul Nou Cred că el caută o gură de aer."

Kremlinul a declarat că Putin ordonase o încetare a focului începând de la miezul zilei de vineri, după un apel la armistiţiu de Crăciun al patriarhului Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse.

Kievul a respins oferta lui Putin de încetare a focului pentru 36 de ore, afirmând că nu va exista niciun armistiţiu până când Rusia nu-şi va retrage forţele invadatoare din teritoriile ocupate.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Toată lumea cunoaște cum Kremlinul utilizează pauzele în război, pentru a continua apoi lupta cu noi forțe. Pentru a pune capăt războiului e nevoie de cu totul altceva: ca cetățenii ruși să găsească curajul ca măcar pentru 36 de ore, măcar de Crăciun, să se elibereze de frica rușinoasă față de un om din Kremlin."

La rândul ei, diplomaţia germană a estimat joi că "pretinsa" încetare a focului rusă în Ucraina cu ocazia Crăciunului, după calendarul iulian, nu va aduce "nici libertate, nici securitate persoanelor care trăiesc cu teama zilnică sub ocupaţia rusă". "Dacă Putin voia pace şi-ar fi readus soldaţii acasă şi războiul s-ar fi terminat. Dar, aparent, el vrea să continue războiul după o scurtă întrerupere", a afirmat ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, într-un mesaj pe Twitter.

Putin a ordonat joi armatei sale să respecte o încetare a focului în Ucraina cu ocazia Crăciunului ortodox în 6 şi 7 ianuarie, primul armistiţiu de amploare de la începutul invaziei în urmă cu aproape un an.

Ucraina a calificat această intenție drept "ipocrizie" și a respins apelul patriarhului Bisericii Ortodoxe ruse, Kirill, la o încetare a focului între ruşi şi ucraineni cu ocazia Crăciunului ortodox de rit vechi, care se sărbătoreşte pe 7 ianuarie. "Este o capcană cinică şi un element de propagandă", a reacţionat pe Twitter consilierul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Mihailo Podoliak.

"Biserica Ortodoxă Rusă nu este o autoritate pentru ortodoxia globală şi acţionează doar ca ”propagandist de război”. Biserica Ortodoxă Rusă a îndemnat la un genocid împotriva ucrainenilor şi a încurajat uciderile în masă, insistând asupra unei militarizări şi mai mari a Rusiei. De aceea, apelul Bisericii Ortodoxe Ruse la un ”armistiţiu de Crăciun” este o capcană cinică şi un element de propagandă", a reacţionat pe Twitter consilierul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Mihailo Podoliak.

Pe frontul din Ucraina, luptele continuau joi, în special la Bahmut, oraş pe care trupele ruse, susţinute de mercenarii grupului Wagner încearcă să-l cucerească încă din vară, cu preţul unor mari distrugeri şi pierderi grele aparent în ambele tabere, notează AFP.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie