Image-Description
Mesajul ambasadorului Poloniei, transmis guvernării de la Chișinău: Procesul electoral trebuie să fie extrem de TRANSPARENT
Politic 20 decembrie 2018, 14:30 | 1441

Este foarte important ca procesul electoral din Republica Moldova să fie unul extrem de transparent. Este mesajul transmis autorităților de la Chișinău de către ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartlomiej Zdaniuk.

„Este foarte important ca procesul electoral care pornește în Republica Moldova și care se va încheia cu alegeri, iar apoi cu crearea unei majorități și a unui Guvern, să fie unul extrem de transparent”, a declarat Bartlomiej Zdaniuk în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

„Este un mesaj pe care îl transmitem noi, dar și toți partenerii Republicii Moldova”, a adăugat diplomatul polonez.

Ambasadorul Zdaniuk a fost solicitat să comenteze propunerea privind reducerea numărului deputaților, care va fi supusă referendumului consultativ desfășurat în aceeași zi cu alegerile parlamentare.

„În Polonia au existat propuneri de a reduce numărul deputaților și al senatorilor, poate chiar de a desființa camera superioară. Însă aceste propuneri nu au fost susținute de nicio majoritate. În ceea ce privește mandatul imperativ, o asemenea instituție nu există. A existat cândva demult, dar a fost apoi abandonată prin Constituția din 1791. Este un element despre care trebuie să spună experții. Cel mai important este ca cetățeanul Republicii Moldova să aibă posibilitatea de a-și exprima în mod liber dorința sa, nu pentru ca mai apoi să fim mulțumiți noi, partenerii internaționali, dar pentru ca țara să rămână atractivă și fiabilă pentru parteneri”, a spus Bartlomiej Zdaniuk.

Opinia ta contează. Comentează!