Rusia încearcă să-i anihileze pe ultimii apărători din oţelăria ”Azovstal”, acuză Kievul
Externe 5 mai 2022, 15:57 | 945

Ocupanţii ruşi vor să organizeze luni, 9 mai o "paradă a prizonierilor" ucraineni la Mariupol. Potrivit Serviciului de informaţii militare ucrainean, acolo este prezent şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Kirienko. Acesta a fost numit recent de Kremlin responsabil cu chestiunile Doneţkului şi Luganskului, pe care Kievul le consideră teritorii temporar ocupate, notează EFE. Rusia "încearcă să-i anihileze" pe ultimii apărători din oţelăria ”Azovstal”, chiar dacă a anunţat o încetare a focului unilaterală începând de joi dimineaţă, acuză Kievul.

Rușii intenţionează să îmbrace 2.000 de civili, pe care îi reţin în prezent în lagăre, în uniforme ale armatei ucrainene, urmând ca imagini cu aceştia să fie difuzate de televiziunile ruse, a anunţat consilierul primarului ucrainean din Mariupol, Petro Andriuşcenko, citat de agenţia Ukrinform.

Acestor bărbaţi li s-ar fi spus că vor fi îmbrăcaţi în uniforme ucrainene, pentru a participa la aşa-numita ”paradă a prizonierilor” la Mariupol, întrucât nu există suficienţi prizonieri reali pentru o participare în masă, a precizat Andriuşcenko.

Ocupanţii, potrivit acestuia, se pregătesc intens la Mariupol de evenimentul de 9 mai, când în Rusia este celebrată Ziua Victoriei împotriva nazismului: cu ajutorul locuitorilor, care lucrează pentru hrană, oraşul este curăţat de moloz şi cadavre, de proiectilele neexplodate, iar emisarii de la Moscova au venit să supravegheze aceste pregătiri, mai spune el.

Potrivit Serviciului de informaţii militare ucrainean, șeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse Serghei Kirienko s-a deplasat miercuri la Mariupol, pentru a pregăti defilarea de 9 mai de aici.

Kirienko a fost numit recent de Kremlin responsabil cu chestiunile Doneţkului şi Luganskului şi pe care Ucraina le consideră teritorii temporar ocupate, notează EFE. De aceea, trupele ruse şi-au intensificat asaltul asupra combinatului siderurgic Azovstal, ultima redută a rezistenţei ucrainene în oraş, pentru a putea raporta înainte de 9 mai că întregul Mariupol se află sub controlul lor complet.

Primăria din Mariupol a anunţat că oraşul este distrus în proporţie de 90% în urma asediului trupelor ruse şi că 40% din infrastructura sa nu mai poate fi recuperată, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie