Războiul ruso-ucrainean continuă
Externe 3 ianuarie 2023, 19:45 | 537

Kievul a anunţat marţi că forţele ucrainene au ucis sau rănit sute de soldaţi ruşi într-un atac de artilerie în regiunea Herson, informează DPA. Moscova a recunoscut că 63 de recruţi ruşi şi-au pierdut viaţa în atacul de la Makeevka. Adunări publice au avut loc marţi în Rusia pentru a aduce un omagiu zecilor de militari ucişi în estul Ucrainei, un şoc care a declanşat un val de critici împotriva armatei ruse, scrie AFP.

Noile informaţii difuzate de armata ucraineană urmează celor referitoare la un alt atac împotriva forţelor ruse, comis asupra unei clădiri din oraşul Makeevka, din regiunea Doneţk. Ministerul Apărării rus a recunoscut că 63 de recruţi ruşi şi-au pierdut viaţa în atacul de la Makeevka.

Totuşi, Kievul a avansat bilanţul de aproximativ 400 de morţi şi 300 de răniţi. Potrivit media, cei ucişi erau rezervişti ruşi vizaţi de mobilizarea parţială ordonată de Moscova în luna septembrie a anului trecut. Ei s-ar fi strâns în clădire pentru a sărbători intrarea în noul an.

Adunări publice au avut loc marţi în Rusia pentru a aduce un omagiu zecilor de militari ucişi într-un bombardament în estul Ucrainei, un şoc care a declanşat un val de critici împotriva armatei ruse, informează AFP. Lucru neobişnuit pentru Rusia, unde autorităţile păstrează în general tăcerea cu privire la pierderile militare suferite în Ucraina, circa 200 de persoane au participat la un miting autorizat în Samara, centrul Rusiei, de unde erau originari unii dintre aceşti soldaţi ucişi.

Mai mulţi comentatori ruşi pro-război, foarte urmăriţi pe reţelele sociale, contestau de asemenea bilanţul de 63 de morţi, subestimat în opinia lor. Trei zile au trecut de atunci, însă Putin nu a reacţionat încă la bombardamentul din Makeevka. Potrivit Ministerului Apărării rus, rachetele au fost trase de lansatoare multiple HIMARS, o armă furnizată de Statele Unite forţelor ucrainene.

La rândul lor, ucrainenii au anunţat că s-au confruntat cu mai multe atacuri ruse de la începutul noului an. Rusia intenţionează să ducă o campanie prelungită de atacuri cu drone iraniene pentru a ''epuiza'' Ucraina, a spus Volodimir Zelenski.

VOLODIMIR ZELENSKI: "Avem informaţii că Rusia are în plan un atac prelungit cu drone Shahed. Mizează probabil pe epuizare. Pe epuizarea poporului nostru, a apărării noastre antiaeriene, a energiei noastre."

Ucraina, a continuat el, trebuie ''să acţioneze şi să facă tot posibilul pentru ca teroriştii să nu-şi atingă scopul.

După explozia de pe podul Crimeii, Rusia a început în octombrie o serie de atacuri cu rachete şi drone asupra infrastructurilor critice ucrainene, pentru a încerca astfel să aducă Kievul la masa negocierilor şi a diminua potenţialul de luptă al Ucrainei în războiul declanşat în februarie prin agresiunea rusă.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie