Dosarul lui Plahotniuc, pasat în Moldova
Politic 15 mai 2018, 19:33 | 5798

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din România cere transferarea în Republica Moldova a unui dosar, în care este vizat Vladimir Plahotniuc, dar și oameni din anturajul său. Informația a apărut în presa de la București, care face trimitere la unele documente ale cauzei penale, pornită anul trecut, pentru constituirea unui grup infracţional, şantaj, înşelăciune şi spălare de bani. Purtătorul de cuvânt al PD a refuzat să comenteze acest subiect.

Portalul G4Media.ro scrie că în februarie curent, DIICOT a formulat o cerere de transfer în Republica Moldova a dosarului, în care este vizat oligarhul Vladimir Plahotniuc, invocând și motivul.

DIICOT mai arată că, deşi Plahotniuc are cetăţenia română, el locuieşte mai mult în Republica Moldova, iar faptele de care este acuzat ar fi fost comise tot acolo. Solicitarea vine după ce în aprilie 2017, Direcția de Investigare din România a pornit urmărirea penală în baza unei plângeri formulate de către Veaceslav Platon. Afaceristul a reclamat autorităţilor române că Vladimir Plahotniuc l-ar fi înşelat şi deposedat de acţiuni la bănci şi companii de asigurare din Republica Moldova: Victoriabank, Banca de Economii, ASITO, Victoria-Asigurări şi Alfa Engineering. Platon s-a plâns procurorilor că Plahotniuc ar fi pus totul la cale prin intermediul instituțiilor de stat din Republica Moldova.

Tribunalul Bucureşti a admis solicitarea DIICOT la începutul lunii martie. O decizie în acest sens urmează să fie luată și de Curtea de apel Bucureşti. Dacă instanța va admite solicitarea de a transfera dosarul la Chișinău, cauza urmează să ajungă la Procuratura Generală. Reprezentanții acesteia ne-au declarat că vor studia materialul pus la dispoziție de către autoritățile din România, iar atunci când vor avea mai multe informații, le vor comunica. S-a eschivat de la un comentariu și purtătorul de cuvânt al PD.

În noiembrie trecut, Jurnal TV a intrat în posesia ordonanței de începere a urmării penale în care se arată că şeful Partidului Democrat este vizat într-un dosar în România, la DIICOT, pentru mai multe infracţiuni: constituirea de grup infracţional, şantaj, înşelăciune şi spălare de bani. Vladimir Pahotniuc are cetăţenie româna încă din 2001, sub o altă identitate, Vlad Ulinici.

Opinia ta contează. Comentează!