Planurile lui Guțul, irealizabile
Politic 10 aprilie 2024, 19:44 | 781

Cardurile bancare rusești „Mir” promise de bașcanul Evghenia Guțul pentru locuitorii din autonomia găgăuză ar putea să nu fie disponibile pe teritoriul Republicii Moldova. Despre aceasta a anunțat astăzi ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, după ședința Guvernului. Subiectul va fi discutat și cu reprezentanții Băncii Naționale, a subliniat ministrul.

PETRU ROTARU, ministrul Finanțelor: "Sunt niște principii generale privind sistemul de plăți în Republica Moldova. Noi avem câteva sisteme de plăți internaționale: MasterCard, VISA și alte sisteme care sunt active în Republica Moldova, sunt licențiate și utilizate de sistemul bancar. Nu cred că sistemul de plăți „Mir” este utilizat la noi, dar trebuie să concretizăm acest lucru. Dar din momentul în care nu au acces astfel de sisteme de plăți, cardurile nu vor putea fi utilizate în Republica Moldova."

Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a fost întrebată de jurnaliști cum pot autoritățile să intervină pentru a investiga declarațiile cu tentă separatistă ale unor politicieni pro-ruși din Republica Moldova. Mihailov-Moraru a fost solicitată să comenteze inclusiv declarația recentă a Evgheniei Guțul privind separarea autonomiei găgăuze de Republica Moldova în cazul în care Guvernul de la Chișinău ar decide asupra unirii cu România.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: "Ministerul Justiției creează toate politicile, perfecționează cadrul legal pentru ca autoritățile abilitate cu activitate de investigare, să aibă toate împuternicirile necesare ca să se autosesizeze și să verifice dacă acțiunile unor persoane pot sau nu pot fi urmărite din punct de vedere penal. Cred că pe lângă o întrebare de legalitate este mai mult una de moralitate. Vorbesc despre deplasarea într-un stat care promovează războiul și acțiuni de agresiune cu un stat vecin."

Marți, 9 aprilie, bașcanul de la Comrat Evghenia Guțul a semnat la Moscova un acord privind utilizarea cardurilor rusești „Mir” în autonomia găgăuză. Totodată, într-un interviu pentru presa rusă, Guțul a declarat că în Republica Moldova există partide care promovează ideea de lichidare a „statului moldovenesc” și a amenințat că va demara imediat procedura de separare a Găgăuziei de Republica Moldova, dacă Guvernul de la Chișinău va decide unirea cu România. Potrivit unor experți de la Chișinău, declarațiile bașcanului făcute la Moscova ar face parte dintr-o serie de eforturi recente ale Kremlinului de a pune la îndoială suveranitatea guvernelor europene.

Opinia ta contează. Comentează!