România, mesaj dur pentru Chișinău
Politic 6 decembrie 2019, 20:33 | 3993

Sprijinul României, inclusiv financiar, pentru Republica Moldova urmează a fi reorientat, în funcție de acțiunile concrete ale noului guvern de la Chișinău. Asta i-a declarat ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, omologului său moldovean, Aureliu Ciocoi. Avertismentul oficialului de la București nu se regăsește însă în comunicatul despre întâlnirea celor doi miniștri, publicat de Ministerul de Externe de la Chișinău.

Întrevederea dintre Bogdan Aurescu și Aureliu Ciocoi a avut loc în marja reuniunii Consiliului ministerial al OSCE de la Bratislava. Potrivit unui comunicat plasat pe site-ul oficial al ministerului de Externe de la București, ”șeful diplomației române a atras atenția, cu fermitate, asupra problemelor generate de schimbarea de guvernare de la Chișinău, determinată de Partidul Socialiștilor, într-un moment esențial pentru reforma justiției în Republica Moldova”.

Un comunicat despre întâlnirea celor doi miniștri a publicat și Ministerul de Externe de la Chișinău, dar în textul acestuia nu se pomenește nimic despre declarațiile făcute de Bogdan Aurescu. Am sunat la ministerul condus de Aureliu Ciocoi, în speranța că vom obține un comentariu în acest sens. Reprezentantul Serviciului de presă al instituției ne-a promis că va reveni cu o explicație, dar acest lucru nu s-a întâmplat, deocamdată. Potrivit fostului ministru de Externe, Nicu Popescu, ceea ce se arată în comunicatul Ministerului român de Externe este, de fapt, ceea ce cred și restul Uniunii Europene, și Ucraina, și Statele Unite despre noua guvernare a Republicii Moldova. În context, expertul economic Veaceslav Ioniță ne-a declarat că acum, de la București se transmit semnale că vor exista condiționalități în raport cu autoritățile de la Chișinău.

Veaceslav Ioniță ne-a mai spus că toată lumea înțelege că în Republica Moldova ceva se întâmplă, iar România dorește de la autoritățile de la Chișinău acțiuni concrete, nu cuvinte frumoase. 

Opinia ta contează. Comentează!