PSRM atacă decretul Maiei Sandu la CC și vine cu un nou candidat la funcția de prim-ministru
Politic 17 martie 2021, 19:34 | 4095

Socialiștii merg la Curtea Constituțională pentru a anula decretul Maiei Sandu de desemnare a lui Igor Grosu pentru funcția de premier și sunt siguri că vor avea câștig de cauză. Mai mult, PSRM spune că mâine va propune un nou candidat pentru șefia guvernului, după ce Maraiana Durleșteanu a renunțat să mai candideze. Socialiștii și-au anunțat planul după ce Igor Dodon a declarat aseară că președintele Maia Sandu s-ar fi grăbit atunci când l-a desemnat pe Grosu, doarece retragerea Marianei Durleșteanu nu ar fi fost una oficială.

Igor Dodon a declarat că decretul Maiei Sandu privind desemnarea lui Igor Grosu poate fi considerat neconstituțional deoarece anunțul Marianei Durleștenu de retragere a fost făcut pe Facebook.

IGOR DODON, șeful PSRM: "Eu nu înțeleg de ce doamna Maia Sandu s-a grăbit să semneze decretul. Pentru că atunci când a fost înaintată doamna Durleșteanu, noi avem cerere în scris de la dumneaei, oficial, precum că acceptă să fie candidat la funcția de prim-ministru. Nu știu în bază la ce? În bază la ceva înscrieri pe rețelele de socializare? Eu cred că pe doamna Maia Sandu cineva, din nou, a indus-o în eroare. Nu știu a refuzat sau n-a refuzat Durleșteanu încă o să vedem. Vă spun că o postare pe Facebook asta încă nu înseamnă nimic. Trebuie în scris."

Contactată astăzi de Jurnal TV, Maria Durleșteanu a confirmat autenticitatea anunțului pe care l-a făcut ieri și a spus că mesajul ei privind renunțarea la funcția de premier a fost cât se poate de clar.

MARIANA DURLEȘTEANU, fost candidat al PSRM-Șor la funcția de premier: "- O precizare despre postarea Dumneavoastră de ieri. Dacă întradevăr confirmați că, prin acel mesaj, ați renunțat să mai fiți candidat la funcția de premier? - Da. - Dar cineva de la Președinție v-a contactat? A intenționat să precizeze, să aibă o discuție cu Dumneavoastră? - Nu. Dar eu sunt independentă. Nu am treabă cu cineva să mă sune sau să nu mă sune. Probabil că mesajul l-ați văzut. E foarte clar, da? - Dar știți care e problema? - Eu am să revin săptămâna viitoare cu careva comentarii, pentru că acum chiar trebuie să intru într-o ședință și am job-ul meu pe care trebuie să-l fac. - Igor Dodon spune că mesajul e pe Facebook și nu e foarte oficial, nu prea are forță juridică. Anume de asta mă gândeam - poate Dumneavoastră dați o claritate mai mare? - Claritatea e că am făcut calea juridică astăzi dimineață. - Azi dimineață? - Da. - Dar ce anume? - Păi, este procedura când am acceptat și e exact așa când se renunță. - Dar cui i-ați trimis acest document? - O zi bună! La revedere!"

Astăzi, în fața presei, a ieșit deputatul socialist Vlad Batrâncea care a spus că, în pofida faptului că Maia Sandu ar fi aplicat o lovitură dură asupra dialogului politic, PSRM este gata în continuare să discute cu șefa statului elaborarea unei foi de parcurs. Batrâncea mai spus că socialiștii vor contesta imediat la Curtea Constituțională decretul Maiei Sandu privind desemnarea lui Igor Grosu la funcția de premier. Mai mult, PSRM-ul va propune mâine un alt candidat pentru șefia Guvernului.

Cât despre profilul noului canidat la funcția de premier.

VLAD NATRÂNCEA, deputat al PSRM: "Candidartul care va fi înaintat de noi. Vă muțumesc mult! "

Depuatul PAS Sergiu Litvinenco spune, însă, că socialiștii nu au niciun temei legal pentru a contesta la Curtea Constituțională decretul Maiei Sandu privind desemnarea lui Igor Grosu pentru funcția de premier.

SERGIU LITVINENCO, deputat al PAS: "Nu există niciun argument juridic pentru a declara neconstituțional, pentru că, în momentul în care doamna Durleșteanu a declarat retragerea sa, automat acea majoritate pentru a susține un candidat nu mai există. Prin urmare, sunt aplicabile prevederile din jurisprudența Curții care spun că, în situația în care nu există o majoritate absolută formalizată pentru susținerea unui candidat, președintele este în drept să desemneze oricare alt candidat, indiferent dacă fracținile sunt sau nu de acord."

Președintele fracțiunii parlamentare a Platformei DA, Alexandru Slusari, nu a fost de găsit pentru a cometa decretul Maiei Sandu și reacția socialiștilor. În schimb, despre evenimentele politice de ieri a vorbit, în cadrul unui live pe Facebook, de peste hotare, președintele formațiunii, Andrei Năstase.

ANDREI NĂSTASE, președintele Platformei DA: "Ieri, Republica Moldova a luat o lovitură crâncenă! Democrația din Republica Moldova, modul de a gestiona lucrurile în țară a fost foarte și foarte urât! Crâncen ceea ce s-a întâmplat! Dar nu despre politicienii mici cu rânza mare vreau să vorbesc. Și nu despre politicienii nebuni pe mâna cărora a încăput Republica Moldova vreau să vorbesc. Republica Moldova, o țară cu atâția oameni buni. Nu despre asta vreau să vorbesc. Ieri a fost ieri. Un lucru la care mă gândesc de câteva luni de zile. Să vă gândiți dacă nu cumva cu păcătoșii e mai ușor de luptat, decât cu falșii îngeri."

Iar președintele grupului ”Pro Moldova”, Andrian Candu, a declarat despre desemnarea lui Igor Grosu că ”dacă intenția este sinceră și adevărată de a guverna Moldova în această perioadă de criză, măcar pe o anumită perioadă de timp, și dacă Curtea Constituțională va spune că tot ce se întâmplă e constituțional, atunci Pro Moldova ar putea vota pentru Guvernul Grosu”. Candu a făcut, însă, această declarație înainte de anunțul socialiștilor că mâine vor prezenta un nou candidat la funcția de premier. Iar deputatul Partidului Șor, Marina Tauber, a spus că ea și colegii ei îl respectă pe candidatul desemnat Igor Grosu și poate spune ”doar lucruri bune despre el”. Solicitată pentru un comentariu, purtătoarea de cuvânt a Președinției ne-a comunicat că nu va reacționa la declarațiile și acuzațiile PSRM și ale lui Igor Dodon.

Opinia ta contează. Comentează!