Dodon va fi suspendat din funcție câteva minute, timp în care premierul Pavel Filip sau speakerul Adrian Candu vor semna decretele de numire a noilor miniștri.

Consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi a criticat decizia Curții, invocând și deficiențe de procedură. „Unicul organ care putea depune sesizarea a fost Parlamentul. Nu înțelegem de când doi deputați sunt portavocea premierului”, a spus Lebedinschi.

Preşedintele Igor Dodon ar putea fi suspendat din nou pentru câteva minute. Curtea Constituţională examinează la această oră sesizarea unor deputați PD prin care cer constatarea circumstanțelor ce justifică interimatul funcției de președinte, „în vederea depășirii blocajului instituțional”.

Și asta pentru că Dodon a refuzat să numească candidatul pentru funcția de ministru al Agriculturii, Nicolae Ciubuc, și cel pentru funcția de ministru al Sănătății, Muncii și protecției sociale, Silvia Radu.

Dodon a fost suspendat și anterior pentru câteva minute, pentru că a refuzat să semneze decretele de confirmare în funcţii a 7 noi membri ai Guvernului.

Procedura a fost testată inițial în cazul învestirii ministrului Apărării, Eugen Struza. Şi de această dată, democraţii au cerut Curţii să soluţioneze acest blocaj, iar magistraţii au constatat existenţa circumstanţelor ce fac necesară înlăturarea temporară din funcţie a lui Igor Dodon.