Comisia Europeană şi-a finalizat propunerea pentru un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei
Externe 4 mai 2022, 16:14 | 709

Comisia Europeană şi-a finalizat propunerea pentru un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei. Comisia propune sancţionarea persoanelor responsabile de masacru în oraşele Bucea sau Mariupol. Este pentru prima oară când Uniunea Europeană îi vizează în mod specific pe cei implicaţi în atrocitățile din Ucraina. Persoanelor incluse în lista de sancțiuni le va fi interzis accesul în spaţiul Uniunii Europene şi le vor fi îngheţate conturile, a precizat astăzi șeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

URSULA VON DER LEYEN președintele Comisiei Europene: "Pregătim listele cu ofițeri de rang înalt și indivizi, care au comis crime de război în Bucea și cu cei, care sunt responsabili de asediul inuman din Mariupol. Este un semnal important pentru toți vinovații din Kremlin: știm cine sunteți, o să răspundeți, nu veți scăpa."

Aceste măsuri restrictive se adaugă celor instituite împotriva a 680 de persoane şi 53 de entităţi ruseşti în legătură cu invazia Rusiei în Ucraina, pe care Uniunea Europeană le aplică de la sfârşitul lunii februarie, sancţiuni instituite inclusiv împotriva lui Vladimir Putin, ministrului său de externe, Serghei Lavrov, şi a unui grup mare de oligarhi apropiat de Kremlin.

Comisia Europeană şi-a finalizat marţi propunerea pentru un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei pentru a întrerupe finanţarea efortului său de război împotriva Ucrainei. Acesta prevede oprirea treptată a achiziţiilor europene pe o perioadă de şase până la opt luni, până la sfârşitul anului 2022, cu o scutire pentru Ungaria şi Slovacia. Aceste două ţări fără ieşire la mare şi total dependente de livrările prin oleoductul Drujba îşi vor putea continua achiziţiile din Rusia în 2023. Un proiect de embargo asupra petrolului şi a produselor petroliere achiziţionate din Rusia a fost prezentat ţărilor membre ale Uniunii Europene.

URSULA VON DER LEYEN președintele Comisiei Europene: "Astăzi facem față dependenței noastre de petrolul rusesc. Să fie clar: nu va fi ușor. Unele state UE sunt puternic dependente de petrolul rusesc. Dar trebuie să o facem. Astăzi o să propunem refuzarea Europei de tot petrolul rusesc."

Noul pachet de sancţiuni prevede, de asemenea, excluderea altor bănci ruseşti din sistemul interbancar Swift şi includerea propagandiştilor regimului rus şi a autorilor de dezinformare pe lista neagră a persoanelor interzise în Uniunea Europeană.

URSULA VON DER LEYEN președintele Comisiei Europene: "Lovim în băncile care sunt extrem de importante pentru sistemul bancar din Rusia și posibilitatea lui Putin de a alimenta distrugerile."

Comisia Europeană propune sancţionarea şefului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill. Un aliat de lungă durată al lui Putin, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, sub a cărei jurisdicţie se află în jur de 150 milioane de credincioşi în lume, în principal în Rusia, şi-a înmulţit predicile în care susţine ofensiva rusă în Ucraina. Noua listă, ce va trebui aprobată de statele membre ale Uniunii Europene, cuprinde 58 de personalităţi, printre care numeroşi militari ruşi.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie