21 mai, Adunare Națională la Chișinău
Politic 11 aprilie 2023, 15:32 | 3200

Președintele Maia Sandu a anunțat organizarea, pe 21 mai, a Adunării Naționale „Moldova Europeană”. În cadrul manifestației, care va avea loc în Piața Marii Adunări Naționale, cetățenii sunt îndemnați să-și exprime decizia clară de a fi parte a familiei europene. „A venit timpul ca moldovenii să arate că suntem un popor stăpân în casa lui”, a precizat, în discursul său șefa statului. Apelul președintelui este un răspuns la protestele organizate de Partidul Șor, susține analistul politic Anatol Țăranu.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Vă anunț că am lansat inițiativa de a convoca la Chișinău o adunare a cetățenilor în care să spunem lumii că noi suntem europeni și că aceasta e calea aleasă de noi. Să dăm răspuns celor care întreabă ce vor moldovenii. Un răspuns răspicat și clar. Să se audă vocea noastră, a celor mulți, vocea poporului nostru."

Anunțul Maiei Sandu vine după ce, timp de câteva luni, în centrul Chișinăului au fost organizate proteste ale „Mișcării pentru Popor”, dirijată de Partidul Șor, iar Procuratura Generală a atras atenția de mai multe ori că susținătorii lui Șor sunt plătiți pentru a ieși în stradă. Mai mult, șapte persoane, care ar fi fost instruite pentru a face destabilizări în timpul acestor proteste, se află acum în arest preventiv. În același discurs, șefa statului a făcut referire la anumite „grupări”, care ar încerca să blocheze viitorul european al Republicii Moldova.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Aceiași bani murdari corup diverse persoane pentru a nu permite curățarea justiției. Aceiași bani finanțează așa-numitele proteste. S-ar părea, dintr-o parte, că aceste grupări care vor să ne fure libertatea, care vor să ne blocheze viitorul, care vor să ne distrugă pacea și buna înțelegere, țipă mai tare decât se aude vocea poporului. Sute de mii de oameni se uită cum o mână de corupți plănuiesc să fure viitorul copiilor noștri."

Organizarea Adunării Naționale în susținerea parcursului european al Republicii Moldova, cu participarea tuturor forțelor pro-europene și a societății civile, ar putea reprezenta o lovitură grea dată opoziției anti-europene din Republica Moldova. Declarația a fost făcută de analistul politic Anatol Țăranu în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la Jurnal TV.

ANATOL ȚĂRANU, analist: "Partea europeană, care este majoritară în societatea noastră, ea cumva era în umbră și nu se simțea acest imbold de mobilizare ca să-și demonstreze toată forța, toate puterea. Acum acest lucru se va întâmpla. Atunci când se va produce marea Adunare Națională în susținerea cursului european al Republicii Moldova, imaginea opoziției antieuropene va primi o lovitură foarte grea, după care puțin probabil că-și va reveni."

Anatol Țăranu a adăugat că această manifestație nu trebuie să țină în exclusivitate de forțele guvernării, ci trebuie să fie prezenți și auziți reprezentanții societății civile.

Opinia ta contează. Comentează!