O aşa-numită asociaţie ”Văduvele soldaţilor” i-ar fi cerut lui Putin să ordone mobilizarea generală
Externe 4 ianuarie 2023, 19:36 | 1686

În Rusia a început, se pare, "campania" de pregătire a societăţii pentru un nou val de mobilizare. O aşa-numită asociaţie ”Văduvele soldaţilor” i-ar fi cerut lui Putin să ordone mobilizarea generală şi să instituie interdicţia ca bărbaţii de vârstă militară să părăsească Rusia, relatează The Moscow Times. De la declanşarea invaziei ruse, pe 24 februarie trecut, şi până în data de 2 ianuarie curent, în Ucraina au murit cel puțin șase mii 919 civili. Peste 11 mii au fost răniţi, a anunţat Biroul ONU pentru drepturile omului.

”Îi solicităm preşedintelui nostru Vladimir Vladimirovici Putin să permită armatei să efectueze o mobilizare pe scară largă, care să corespundă situaţiei ce s-a creat la frontierele noastre”, se afirmă în apelul aşa-numitelor ”văduve”.

Într-un text postat pe Telegram, acestea cer să li se interzică bărbaţilor cu vârsta de încorporare să poată pleca în afara ţării. ”Avem tot dreptul moral pentru aceasta: bărbaţii noştri au murit, apărându-i pe aceştia, dar cine ne va apăra pe noi dacă ei vor fugi”, explică asociaţia ”văduvelor”. În privinţa mobilizării, acestea îi cer lui Putin să se ghideze după Stalin, care ”nu se gândea la niciun fel de cotă de popularitate în sondaje sau la nemulţumirea disidenţilor”, urmărind doar victoria.

Nu există informaţii publice despre fondatorii acestei organizaţii, notează The Moscow Times. Primul mesaj postat pe canalul Telegram al organizaţiei respective datează din 5 decembrie. În postări ulterioare, autorii proiectului îşi recunosc apropierea de administraţia prezidenţială rusă.

Şeful Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării, Kiril Budanov, declarase anterior că Putin ar putea declanşa un nou val de mobilizare imediat după Anul Nou, pe 5 sau 9 ianuarie, estimase el, conform publicaţiei citate. Armata rusă, afirmase Budanov, ”nu are suficiente efective' de luptă pentru a compensa pierderile importante suferite în Ucraina şi a forma noi unităţi militare.

De la declanşarea invaziei ruse, pe 24 februarie trecut, şi până în data de 2 ianuarie, 6.919 civili au fost ucişi şi 11.075 răniţi în Ucraina, a anunţat marţi Biroul ONU pentru drepturile omului, potrivit EFE. În următoarele patru-cinci luni, conform previziunilor autorităților militare de la Kiev, armata rusă ar putea pierde încă 70 de mii de soldaţi în Ucraina. ”Putin are pregăti 200.000 de noi soldaţi şi aproape sigur va încerca să atace din nou Kievul”, avertizase recent comandantul şef al forţelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi.

Bilanţul loviturii ucrainene din seara Anului Nou asupra unei clădiri unde staţionau soldaţi ruşi la Makeevka, în estul Ucrainei, a urcat la 89 de morţi, a anunţat marţi seară Ministerul rus al Apărării.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie