PPEM dă lecții jurnaliștilor

Partidul Popular European din Moldova a hotărât să ofere lecții de jurnalism angajaților de la trei instituții de presă: Jurnal TV, TV8 și Unimedia, arătându-se deranjat de modul în care sunt reflectate activitatea și trecutul șefului formațiunii, Iurie Leancă, vicepremier pentru Integrare Europeană. În replică, cele trei instituții media vizate spun, într-o declarație comună, că acest apel al PPEM nu înseamnă altceva decât o încercare de intimidare. Formațiunea condusă de Leancă este criticată pentru gestul său și de către directorii Asociației Presei Independente și Centrului de Investigații Jurnalistice.

Într-un comunicat de presă expediat pe adresa redacției noastre, Departamentul de Comunicare al PPEM scrie că viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană și președintele PPEM, Iurie Leancă, ar fi prezentat „într-o manieră denigratoare”.

Totodată, formațiunea ne îndeamnă să „echilibrăm formulările ce-l vizează pe Iurie Leancă”. Mai mult, reprezentanții PPEM vin și cu o serie de sugestii pentru jurnaliști și enumeră așa-numitele „formulări de alternativă în procesul de redactare a backgroundului informațional”.

Pe de altă parte, Jurnal TV, TV8 și portalul Unimedia califică drept abuzivă încercarea PPEM de a ne oferi lecţii de jurnalism.

Și directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, condamnă acțiunile PPEM.

Amintim că atunci când Leancă era premier, în septembrie 2014, a fost votată posibilitatea creditării celor trei bănci cu probleme de către BNM cu garanţia Guvernului. Mai apoi, în noiembrie 2014, printr-o dispoziţie secretă, acelaşi cabinet de miniştri a dat garanţii de stat BNM pentru emiterea unui credit de 9,5 miliarde de lei cu o rată a dobânzii de 0,1 la sută celor trei bănci falimentate. Ulterior, acestea au fost lichidate şi banii oferiți sub garanția executivului s-au transformat în datorie publică, iar aceasta urmează să fie achitată de către toţi cetăţenii Republicii Moldova. Tot Guvernul Leancă a dat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău pentru o perioadă de 49 de ani unei firme ruseşti. Această decizie a fost calificată de experți ca fiind „incompatibilă cu politica de integrare europeană a Republicii Moldova”. Jurnal TV, TV8 și Unimedia precizează că toate aceste evenimente nu sunt inventate de jurnaliști, ci sunt realități care pot fi probate, iar un politician trebuie să-și asume răspunderea și criticile aduse de presă și societate pentru acţiunile pe care le-a întreprins, mai ales când este vorba de înalta funcţie de premier. PPEM mai este îndemnat să respecte legislația locală și internațională cu privire la mass-media

Opinia ta contează. Comentează!