Mâine, șoferii vor scoate din buzunar 21 de lei și 46 bani pentru un litru de motorină, cu 12 bani mai mult decât astăzi
Economic 23 ianuarie 2024, 15:38 | 299

Carburanții se scumpesc în continuare. Mâine, șoferii vor scoate din buzunar 21 de lei și 46 bani pentru un litru de motorină, cu 12 bani mai mult decât astăzi. Benzina se scumpește cu 11 bani și va costa mâine 23 de lei și 56 de bani, litrul.

Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, de la începutul anului curent prețurile la carburanți au înregistrat o creștere moderată de 3-4%. Prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard au fost influențate, în primul rând, de cotațiile Platts la bursele internaționale, care au crescut cu circa 60 de dolari per tonă.

COMUNICATUL ANRE: "Prețul a fost influențat și de punerea în aplicare, de la 1 ianuarie 2024, a noilor accize la carburanți, de ajustarea marjei comerciale specifice în mărimea contribuției pentru eficiența energetică, stabilite de Guvern și de deprecierea monedei naționale în raport cu dolarul american."

În perioada următoare, Agenția nu identifică factori noi care ar putea pune presiune suplimentară asupra nivelului prețurilor la carburanți, urmând ca acesta să fluctueze doar în corespundere cu nivelul cotațiilor înregistrate la burse.

Agenția Națională de Reglementare în Energetică continuă să urmărească îndeaproape evoluțiile la bursele petroliere internaționale și asigură consumatorii de corectitudinea calculării zilnice a prețurilor stabilite pentru procurarea carburanților. Amintim că jucătorii de pe piața produselor petroliere din Republica Moldova, care au rețele de stații de alimentare, nu au voie să afișeze la panou prețuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri.

Opinia ta contează. Comentează!