Coaliția PSRM-Șor l-a propus pe Vladimir Golovatiuc drept candidat pentru funcția de premier
Politic 18 martie 2021, 22:05 | 2049

Majoritatea parlamentară PSRM-Șor a propus un nou candidat pentru funcția de prim-ministru. Este vorba despre fostul deputat socialist, Vladimir Golovatiuc, ambasadorul actual al Republicii Moldova la Moscova.

Vladimir Golovatiuc a declarat pentru postul nostru de televiziune că propunerea deputaților fost o surpriză pentru el. Golovatiuc nu ar fi știut că pentru el au semnat și deputații Partidului Șor. În același timp, el recunoaște că propunerea PSRM-Șor este una interpretabilă din punct de vedere juridic și nu știe dacă va mai ajunge la Chișinău, pentru a se prezenta în fața deputaților. Este de remarcat faptul că pentru candidatura lui Golovatouc au semnat doi deputați neafiliați și unul independent.

După ce coaliția majoritară a rămas fără candidat pentru funcția de premier odată cu retragerea Marianei Durleșteanu, șeful fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, a anunțat constituirea unei noi majorități parlamentare pentru susținerea lui Vladimir Golovatiuc. E vorba despre aceeași deputați socialiști, cei ai platformei ”Pentru Moldova”, formată din traseiști și Partidului Șor, dar și doi deputați neafiliați și unul independent.

De notat că pentru fosta propunere a coaliției PSRM-Șor, Mariana Durleșteanu, au semnat 54 de deputați. De data aceasta nu a semnat deputatul traseist, Sergiu Sârbu. Acesta se află internat la terapie intensivă, fiind infectat cu noul coronavirus. Au semnat pentru candidatura lui Golovatiuc alți doi deputați din Platforma ”Pentru Moldova” - Violeta Ivanov și Reghina Apostolova, care, la fel, au fost testate pozitiv cu virusul Covid-19. Asta chiar dacă o dispoziție semnată anul trecut de Zinaida Greceanîi prevede că deputații care au doar simptome caracterisitice infecției Covid trebuie să se autoizoleze la domiciliu. Potrivit documentului, deputații se obligă să respecte regimul sub propria răspundere.

DENIS ULANOV, deputat al Partidului Șor: "Ce vă deranjează în acest lucru, dacă ele se află în instituții medicale din Chișinău? Nu văd nicio problemă. Procedura de semnare este o procedură standard care nu presupune nimic complicat. Autoizolarea nu presupune imposibilitatea de a comunica cu deputații noștri."

Contactat de un reporter al Jurnal TV, Vladimir Golovatiuc a declarat că propunerea pentru funcția de premier ar fi fost o surpriză pentru el și că aceasta a venit de la președintele Parlamentului, Zinaida Geceanîi ieri dimineața, după ora zece. Golovatiuc spune că nu știa despre faptul că pentru el au semnat și deputații Partidului Șor.

VLADIMIR GOLOVATIUC, candidat al PSRM-Șor: "- A semnat și fracțiunea Partidului Șor. Ce părere aveți despre acest lucru? - Pentru mine înțelegeți? Pentru mine este important cum? că țara are nevoie de un guvern ”profesionalnîi”, funcțional. Un guvern profesionist. Eu înțeleg că țara se află într-o situație foarte gravă, foarte complicată și criza economică, socială, criza politică!"

Golovatiuc spune că înțelege că există deja candidatul desemnat de președinte, Igor Grosu, iar în aceste circumstanțe va trebui să aștepte decizia Curții Constituționale, pentru că nu pot exista doi candidați pentru funcția de premier.

VLADIMIR GOLOVATIUC, candidat al PSRM-Șor: "- La Chișinău când veniți? - Of.D ar înțelegeți trebuie să fie rezolvate problemele juridice. Eu nu știu. Eu știu că a fost desemnată candidatura. Constituția nu prevede două sau trei candidaturi. Asta e problema numărul unu - cum procedăm mai departe?"

În cadrul ședinței plenare de astăzi, șeful fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, i-a solicitat președintelui Maia Sandu să organizeze noi consultări cu majoritatea parlamentară privind noul candidat anunțat de aceasta pentru funcția de premier. Administrația prezidențială a răspuns că ”noi consultări cu fracțiunile parlamentare pot avea loc doar după consumarea efectelor Decretului din 16 martie privind desemnarea lui Igor Grosu”. Decretul președintelui Maia Sandu privind desemnarea lui Igor Grosu drept candidat pentru funcția de premier a fost publicat în Monitorul Oficial.

Opinia ta contează. Comentează!