Ministerul Muncii îi va angaja pe cei peste două mii de asistenți personali, demiși anterior de Primăria Chișinău
Social 17 aprilie 2024, 15:43 | 473

Ministerul Muncii și Protecției Sociale îi va angaja pe cei peste două mii de asistenți personali, demiși anterior de Primăria Chișinău. Guvernul vrea să creeze un nou serviciu social, în care vor fi implicați asistenții personali.

DANIEL VODĂ, purtător de cuvânt al Guvernului: "Cabinetul de miniștri a aprobat crearea serviciului social „Asistență personală” cu specializare înaltă în cadrul Agenției pentru Gestionarea Serviciilor Sociale. Numărul de angajați ai Agenției a fost majorat de la zece până la 2202, dintre care 2155 sunt anume asistenții personali."

Potrivit lui Daniel Vodă, în lunile martie și aprilie curent, toți asistenții personali disponibilizați de municipalitate au primit sprijin financiar de la autoritățile centrale.

DANIEL VODĂ, purtător de cuvânt al Guvernului: "În luna martie, toți asistenții personali care au avut de suferit de pe urma acțiunilor abuzive ale reprezentanților municipiului Chișinău au primit de la Guvern o plată fixă în sumă de 5.000 de lei, iar în aprilie beneficiază de un ajutor bănesc în funcție de proporția în care a fost diminuată norma ori a avut loc încetarea totală a raporturilor de muncă"

La sfârșitul lunii februarie curent, Primăria Chișinău a suspendat Serviciul social „asistență personală”. Municipalitatea a spus că măsura a fost luată „până când vor fi găsiți banii necesari pentru funcționarea acestuia”. Problema asistenților personali a apărut în luna ianuarie, când șeful Direcției asistență medicală și socială a municipiului Chișinău, Vladimir Bolocan, a semnat un ordin privind concedierea asistenților personali care au ajuns la vârsta de pensionare, iar ceilalți să fie plătiți doar pentru jumătate de normă. Primăria argumenta atunci că nu are suficienți bani pentru aceste servicii sociale.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie