Deputatul socialist Radu Mudreac nu a declarat peste patru milioane de lei
Politic 17 martie 2021, 19:35 | 1944

Deputatul socialist Radu Mudreac este pasibil de răspundere penală pentru îmbogățire ilicită și spălare de bani. Autoritatea Națională de Integritate a stabilit că parlamentarul nu a declarat 4,5 milioane de lei, bani obținuți în perioada 2014-2016. Într-un comunicat de presă se menționează că autoritatea a denunțat presupusele infracțiuni la Pocuratura Generală.

Potrivit Autorității Naționale de Integritate, deputatul socialist Radu Mudreac a încălcat regimului juridic al declarării averii și a intereselor personale în perioada 2014-2016, când deja deținea mandatul de deputat. Astfel, inspectorii au constatat o diferență vădită în mărime de peste 4 milioane 500 de mii de lei, între averea dobândită și veniturile realizate de către deputat și familia sa. Suma a fost identificată în conturile bancare ale firmei familiei, care este administrată de către soția deputatului, iar Radu Mudreac avea calitatea de fondator. Ulterior, a fost înstrăinată. Fiind interpelat de inspectorii ANI, Mudreac a explicat că firma a împrumutat aproape cinici milioane de lei de la diverse persoane fizice pentru construcția unui centru comercial în capitală. Inspectorii de integritate au respins însă argumentele deoarece persoanele menționate nu ar dispune oficial de surse financiare pentru împrumutarea unor astfel de sume. Contactat astăzi de un reporter Jurnal TV, Radu Mudreac a insultat inspectorul care i-a verificat averea.

RADU MUDREAC, deputat PSRM: "Mie îmi pare rău. Am fost blestemat să fiu verificat de un inspector incompetent, fapt dovedit că nu a trecut testul de integritate la angajare. De unde știți că a picat testul, dar a fost angajat? - Cine nu știe asta? Întrebați conducerea ANI. Toată lumea știe asta. - De ce spuneți că e corupt? - Un om sănătos la cap nu poate să facă așa ceva. Companiile și persoanele juridice nu sunt subiecți ai declarării. Ce ține de persoana Radu Mudreac și membrii familiei, declarațiile sunt în regulă. Merg în instanță și voi încerca să dovedesc că avem ce avem."

În replică, Autoritatea Națională de Integritate a anunțat că este dispusă să facă publice testele de integritate ale inspectorilor ANI.

REPLICA ANI: "Nu este prima dată când se fac așa acuzații în privința acestui inspector de integritate și nu numai. Este ciudat că asemenea acuzații vin din partea persoanelor care au fost depistate cu probleme de integritate. Deoarece, aceste atacuri sunt repetate, cu acordul inspectorilor de integritate și al altor persoane din cadrul ANI, care au trecut acest test de integritate, suntem gata să le facem publice, pentru ca și opinia publica să vadă cine a trecut poligraful și cine nu."

În legătură cu acest caz, ANI a transmis un denunț Procuraturii Generale pe aspectul comiterii a două infracțiuni: îmbogățire ilicită și spălarea banilor. În sesizarea care a fost depusă la ANI la începutul anului 2020 se menționează că Mudreac și soția sa au vărsat, în 2014, în bugetul PSRM, sub formă de donație, aproape 170 de mii de lei. Asta în timp ce veniturile declarate erau de 70 de mii de lei.

Opinia ta contează. Comentează!