Viceprimarul Victor Chironda vine cu noi acuzații în adresa colegilor săi din Primăria Chișinău și a lui Ion Ceban
Politic 1 iulie 2021, 15:44 | 1080

Războiul de la Primăria Chișinău continuă. După scandalul privind hotelul Național, viceprimarul Victor Chironda vine cu noi acuzații în adresa colegilor săi, dar și a edilului capitalei, Ion Ceban. El a făcut publică o schemă prin care s-ar fi admis privatizarea ilegală a unui teren ce aparține orașului. Lotul, cu o suprafață de 17 ari, pe care ar urma să fie construit un bloc, este amplasat pe bulevardul Dacia din sectorul Botanica al capitalei. Purtătoarea de cuvânt al lui Ion Ceban, ne-a declarat că atât primarul, cât și instituția nu comentează acuzațiile lui Chironda.

VICTOR CHIRONDA, viceprimarul municipiului Chișinău: "Iată în curtea acestor blocuri, Dacia 22/1, Dacia 22/2. Curtea aceasta este neamenajată, sunt multe garajuri neautorizate și câteva construcții, care sunt într-o stare degradată."

Terenul cu pricina a fost dat în arendă unei companii, în baza deciziei consilierilor municipali.

VICTOR CHIRONDA, viceprimarul municipiului Chișinău: "A fost o decizie a Consiliului Municipal, care a fost votată, aprobată, semnată de secretarul consiliului, după care a dispărut. Pur și simplu nu-i. Nu este nici în arhivă, nici în direcția juridică. Nicăieri nu este această decizie a consiliului...Este un teren, după mine, privatizat într-un mod cel mai fraudulos posibil, deoarece a fost înstrăinat din proprietatea municipalității în baza unei hotărâri de judecată nu foarte vechi, din 6 februarie 2018...Direcția Juridică a Primăriei nu a contestat această decizie în instanța superioară. Ulterior, în martie 2018, Judecătoria Centru obligă primarul municipiului Chișinău să încheie contract de arendă cu acest agent economic în baza acelei decizii a consiliului, pe care nimeni nu a văzut-o."

Nici de această dată actul nu a fost atacat în instanța superioară, iar în mai 2018 s-a încheiat contractul de arendă între primărie și agentul economic. Ulterior, în martie curent, compania apare deja cu drept de proprietate asupra terenului și cere eliberarea certificatului de urbanism.

VICTOR CHIRONDA, viceprimarul municipiului Chișinău: "ȘI Direcția Arhitectură în loc să investigheze acest caz și să-i trimită cât mai departe pe acești cetățeni, eliberează niște scrisori, nu știu ce mai face, după care pregătește certificatul de urbanism pentru proiectarea acestui bun...Trebuie să înțelegeți clar că emiterea certificatului, gata, pornește un proces."

Chironda spune că, anume prin așa de scheme Primăria Chișinău este deposedată de terenuri.

VICTOR CHIRONDA, viceprimarul municipiului Chișinău: "Ceea ce am prezentat eu acum este unul dintre exemplele de scheme. Toată lumea vorbește despre ele, dar nu știe cum arată. Și îmi pare foarte rău să constant că și în continuare aceste scheme există și se învârtesc aici, în jurul primăriei...Lipsa acestei anchete pe doamna Dogotaru, pe șeful Direcției Juridice, care ar trebui să asigure controlul și buna execuție a proceselor, demonstrează faptul că primarul Ion Ceban nu vrea să se implice în acest lucru. Cine va fi primar pentru floricele, dar băieții șmecheri din construcție o să-și continuie schemele."

Natalia Ixari, purtătoarea de cuvânt al lui Ion Ceban, ne-a declarat că atât primarul, cât și instituția nu comentează acuzațiile lui Victor Chironda. Războiul între Ceban și Chironda a izbucnit luna trecută, după ce a ieșit la iveală că hotelul "Național" urmează să fie demolat, iar permisiunea ar fi fost dată de funcționarii din primărie sub acoperirea edilului. Ulterior, Ion Ceban, i-a retras viceprimarului atribuțiile de coordonare a Direcției Arhitectură și dreptul de a semna dispoziții și acte în domeniul urbanismului, arhitecturii și construcțiilor. Chironda poate acum doar să coordoneze activitățile direcției corespondență, petiții și audiență.

Opinia ta contează. Comentează!