Procurorul general cere ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Denis Ulanov, din partidul „ȘOR”
Politic 19 martie 2021, 19:35 | 2303

Procuratura Generală a cerut ridicarea imunității și reținerea a doi deputați din Partidul ”Șor” - Petru Jardan și Denis Ulanov.

Demersul a fost transmis Parlamentului de către procurorul general Alexandr Stoianoglo. Procurorii spun că au acumulat probe vizând implicarea celor doi deputați din Partidul ”Șor” în spălare de bani și abuz de serviciu. În replică, Denis Ulanov, prezent astăzi la ședința Parlamentul, a declarat că nu are nimic de ascuns și își va demonstra nevinovăția. El a specificat că nu are de gând să fugă nicăieri. Petru Jardan a lipsit însă de la ședința legislativului. Contactat telefonic, el ne-a spus că cererea procurorilor este o surpriză pentru el. Demersurile procuraturii urmează să fie examinate la ședința Comisiei juridice a Parlamentului, iar apoi votate în plen.

ZINAIDA GRECEANÂI, președintele Parlamentului: "Solicit ridicarea imunității parlamentare a deputatului în Parlamentul Republicii Moldova Petru Vasile Jardan. Următoarea cerere tot cu data de astăzi privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatului în Parlamentul Republicii Moldova Denis Ulanov."

Cererile urmează să fie examinate la ședința Comisiei juridice a Parlamentului, unde va fi prezent procurorul general și deputații vizați.

ZINAIDA GRECEANÂI, președintele Parlamentului: "Vă propun ca să munciți ziua de mâine și pe parcursul zilei de mâine să examinați, dacă trebuie toată ziua, aceste materiale și apoi luni să prezentați propunerile dumneavoastră pentru Biroul Permanent. Iar Biroul Permanent după ce parvine propunerea la Comisia juridică vă anunț când ne convocăm luni."

Odată ce va primi acordul de ridicare a imunității parlamentare, procurorii vor proceda în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată penală a celor doi deputați. Denis Ulanov spune că este sigur că își va dovedi nevinovăția.

DENIS ULANOV, deputat Partidul ȘOR: "Implicarea mea în ceea ce se numește frauda bancară, înțeleg că de asta este vorba, a fost lucrul meu în calitate de avocat în dosarul penal a lui Ilan Șor. Eu nu m-am ținut niciodată de imunitate și niciodată nu m-am ținut de el. Voi vota și îi îndemn și pe colegii mei să voteze pentru a mi-l lua pentru că eu nu am ce ascunde și sunt gata să fiu audiat. Singurul lucru pe care îl cer este respectarea procedurii. Nicăieri și de nimeni nu voi fugi."

Petru Jardan nu a fost prezent la ședință. La telefon, el ne-a spus că este surprins de cererea procurorului general.

PETRU JARDAN, deputat al Partidului Șor: "Sunt surprins. Detalii nu cunosc, care e motivul. O să primesc actele, o să le documentez și atunci o să pot face o declarație."

În motivarea Procuraturii Generale se arată că în privința unuia dintre deputați, procurorii au acumulat probe de implicare în frauda bancară, acțiunile lui fiind cercetate sub aspectul ”escrocheriei” și ”spălării de bani”, ambele infracțiuni săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesele unei asociații criminale. Celălalt deputat, potrivit materialelor urmăririi penale, ar fi comis ”abuz de serviciu”, în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și în detrimentul intereselor Întreprinderii de Stat ”Aeroportul Internațional Chișinău”, aflată în perioada concesionări.

Opinia ta contează. Comentează!