Recurs la rezistență
Politic 12 iulie 2018, 15:30 | 2300

”Cine s-ar fi gândit că la începutul secolului XXI va trebui să înfruntăm un regim oligarhic odios, construit sub ochii și prin complicitatea noastră? Cine ar fi crezut că pentru demolarea acestui regim vom fi nevoiți să protestăm și să ne opunem din toate puterile apariției unei noi dictaturi în Europa?” Astfel începe un editorial semnat de istoricul Octavian Ţâcu, pe care l-a întitulat "Recurs la rezistență". Exponenții puterii nu au reacționat, deocamdată.

Octavian Ţâcu notează în editorialul său că de-a lungul perioadei de independență a Republicii Moldova cuiva i-a convenit să ne proiecteze ca o masă amorfă, incapabilă de a se opune, impasibilă la toate fărădelegile înfăptuite de diferitele guvernări, pentru că „mămăliga nu explodează”, iar „capul plecat sabia nu-l taie”.

La final, autorul afirmă că spiritul acestei rezistențe n-a murit și n-a dispărut, pentru că același lucru îl fac sau trebuie să-l facă acum cetăţenii, când a devenit clar că avem de ales între dictatură și democrație. Octavian Ţâcu mai notează că, spre deosebire de martirii Basarabiei de atunci, acum Republica Moldova nu este singură și abandonată de lumea liberă, ci chiar susținută și încurajată pentru a lupta şi a rezista. Am încercat să obţinem o reacţie a şefului PD, Vladimir Plahotniuc, dar acesta nu ne-a răspuns la telefon.

Opinia ta contează. Comentează!