Doi ani de la capitularea regimului Plahotniuc
Politic 9 iunie 2021, 20:35 | 6704

Astăzi se împlinesc doi ani de când fruntașii Partidului Democrat, condus pe atunci de Vladimir Plahotniuc, au aruncat cu curcani peste gardul Președinției și au scandat „Iuda!”. Prin acel gest ei își arătau nemulțumirea față de expulzarea de la putere, cu o zi înainte fiind învestit guvernul Sandu. Cum s-au desfășurat evenimentele în vara anului 2019, care au dus la fuga lui Vladimir Plahotniuc din Republica Moldova, vedeți în cele ce urmează.

Pe 8 iunie 2019, deputații blocului ACUM și PSRM au semnat, în Parlament, o ”înțelegere politică temporară”, iar ședința plenară, la care au asistat și reprezentanții misiunilor diplomatice, a avut loc pe întuneric și fără microfoane. Asta pentru că angajații Legislativului refuzau să asigure buna desfășurare a evenimentului, argumentând că se tem să nu fie concediați de regimul Plahotniuc. Totuși, Zinaida Greceanîi a fost aleasă atunci președinte al Parlamentului, a fost votată declarația cu privire la caracterul captiv al statului, iar Maia Sandu a fost învestită în funcția de premier.

La scurt timp, liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a venit cu o reacție la cele întâmplate în Legislativ.

VLADIMIR PLAHOTNIUC, fost lider PD: "Ceea ce a făcut astăzi Igor Dodon, PSRM și ACUM este o evidentă lovitură de stat."

Nemulțumiți că au fost expulzați de la putere, a doua zi, pe 9 iunie, PD și-a adus susținătorii la Chișinău. Aceștia au blocat intrările în principalele instituții ale statului și au participat la un miting la finalul căruia protestatarii au mers la Președinție unde au aruncat curcani peste gardul instituției.

În aceeași zi, după ce Curtea Constituțională l-a suspendat din funcție pe șeful statului, Pavel Filip a preluat interimatul funcției de președinte și a dizolvat parlamentul legal ales de legislatura a X și a stabilit, în aplauzele unor oameni necunoscuți care au pătruns în Guvern, data alegerilor parlamentare anticipate - 6 septembrie 2019.

După o săptămână zbuciumată, cu două guverne care funcționau în paralel, Partidul Democrat și-a anunțat retragerea de la guvernare. Anunțul a fost făcut pe 14 iunie de vicepreședintele PD de atunci, Vladimir Cebotari, după ședința Consiliului Politic Național al formațiunii. Vladimir Plahotniuc, cel care de obicei anunța deciziile importante din partid, nu a ieșit în fața presei, iar la scurt timp jurnaliștii au aflat că acesta a fugit din Moldova prin regiunea transnistreană.

VLADIMIR CEBOTARI, fost vicepreședinte al PD: "PDM a decis retragerea de la guvernare prin demisia Guvernului. Astfel, prim-ministrul şi toţi miniştrii urmează să demisioneze începând cu ziua de astăzi."

Și membrii PD au confirmat că Plahotniuc a părăsit subit țara după o discuție avută cu ambasadorul Statelor Unite. Peste câteva zile el a publicat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care spunea că a plecat, deoarece nu se mai simțea în siguranță în Moldova. Plahotniuc promitea însă că va reveni în curând, lucru care nu s-a mai întâmplat. În noiembrie 2019, socialiștii și democrații au demis guvernul Maiei Sandu și au învestit împreună guvernul Chicu, iar după retragerea PD de la guvernare, socialiștii s-au aliat cu deputații de la Șor.

Opinia ta contează. Comentează!