CC: Interdicția de a utiliza panglica negru–oranj limitează dreptul la libertatea de exprimare
Social 11 aprilie 2023, 22:37 | 1276

Simbolurile agresiunii ruse asupra Ucrainei, literele Z și V, dar și faimoasa panglică negru-oranj pot fi purtate deschis. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de Curtea Constituțională, care a declarat neconstituționale unele prevederi, adoptate acum un an, de către deputații PAS, prin care a fost interzisă utilizarea acestor simboluri. Legea a fost contestată la Înalta Curte de un grup de deputați socialiști.

Potrivit interpretării Curții Constituționale, panglica „Sfântului Gheorghe” va putea fi purtată, atât timp cât nu promovează acțiunile de agresiune militară al crimelor de război sau crimelor împotriva umanității, precum și al propagandei sau glorificării acestor acțiuni.

DOMNICA MANOLE, președintele Curții Constituționale: "Curtea a constatat că utilizarea unor atribute sau simboluri echivalează cu exprimarea unei opinii sub forma discursului simbolic, iar interdicția de a le utiliza limitează dreptul la libertatea de exprimare. Prin urmare Curtea a trebuit să examineze dacă măsura care limitează exercițiul dreptului la libera exprimare este clară, dacă urmărește un scop legitim și dacă este proporțională scopului legitim urmărit."

Cât despre literele Z și V, Curtea a admis că pot avea conotații multiple, iar legea prevede sancțiuni atât pentru situațiile în care simbolurile interzise sunt utilizate cu intenția, cât și fără intenția de a propaga acțiunile de agresiune militară sau crimele de război. Președintele Înaltei Curți, Domnica Manole, a explicat că în unele circumstanțe literele Z și V, ar putea fi considerate simboluri care glorifică invazia în Ucraina, iar în alte circumstanțe ar putea constitui embleme, mărci comerciale, inițiale ale numelor sau pur și simplu litere ale alfabetului roman.

Potrivit modificărilor aprobate de Parlamentul în primăvara anului 2022, cetățenii care „glorifică” aceste simboluri riscă amenzi de la 4.500 până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. Persoanele juridice și cu funcții publice riscă amenzi de la 9.000 până la 18 mii de lei. Inspectoratul General al Poliției a anunțat că pentru purtarea acestui simbol, doar anul trecut au fost aplicate amenzi în valoare de aproape 600 de mii de lei. Printre cei care au purtat panglica se numără și 16 deputați. Parlamentarii au fost citați pentru întocmirea proceselor contravenționale, dar aceștia nu s-au prezentat la poliție.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie