Parlamentul European a anunţat luni că a iniţiat o procedură de urgenţă pentru ridicarea imunităţii a doi eurodeputaţi
Externe 3 ianuarie 2023, 21:52 | 380

Parlamentul European a anunţat luni că a iniţiat o procedură de urgenţă pentru ridicarea imunităţii a doi eurodeputaţi în cadrul anchetei de corupţie privind presupuse sume de bani oferite de Qatar unor oficiali şi funcţionari europeni. Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a cerut tuturor serviciilor şi comisiilor să acorde prioritate acestei proceduri, în vederea încheierii ei pe 13 februarie, când începe a doua sesiune plenară din acest an a legislativului.

Cei doi eurodeputaţi sunt italianul Andrea Cozzolino şi belgianul Marc Tarabella, amândoi membri ai grupului social-democraţilor europeni.

''Răspunzând unei solicitări a autorităţilor judiciare belgiene, am lansat o procedură pentru ridicarea imunităţii a doi membri ai Parlamentului European. Nu va exista nicio impunitate, absolut niciuna'', a promis pe Twitter preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

Prima sesiune plenară va fi în perioada 16-19 ianuarie, dar mecanismele birocratice europene nu ar permite finalizarea ei atunci, astfel că termenul avansat de Metsola este sesiunea din februarie.

Mai mulţi actuali şi foşti oficiali sau funcţionari europeni sunt inculpaţi în acest dosar legat de legate de presupuse sume de bani oferite de Qatar, dar şi de Maroc, pentru a influenţa decizii ale instituţiilor Uniunii Europene.

Şefa executivului italian, Giorgia Meloni, a criticat anterior faptul că unii din „colegii săi internaţionali” folosesc expresia „Italian job” referitor la scandalul de corupţie din Parlamentul European, afirmând că ar trebui mai curând să i se spună „Socialist job”.

GIORGIA MELONI, prim-ministrul Italiei: "Un lucru m-a deranjat foarte tare: mulţi colegi internaţionali se referă la aceste fapte cu expresia ”Italian job”, ca şi cum ar fi o pată pe obrazul naţiunii noastre. Această afacere nu priveşte doar italieni, ci şi belgieni, greci şi oameni din alte ţări. Dacă se poate spune aşa, e o chestiune de partid, un ”Socialist job”. Dacă ar fi fost implicate alte partide ar fi fost altfel, un ”Conservative job”."

Eurodeputatul din Grecia Eva Kaili l-a acuzat pe fostul eurodeputat italian Antonio Panzeri, amândoi membri ai grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, în legătură cu sumele uriaşe găsite în locuinţa sa, după ce amândoi au fost arestaţi mai devreme în decembrie în Belgia, în cadrul aşa-zisului scandal Qatargate, aminteşte ANSA.

Panzeri şi Kaili au fost inculpaţi pentru corupţie, în legătură cu presupuse eforturi de lobby pe lângă Uniunea Europeană ale Qatarului şi probabil şi ale altor ţări. Procurorii belgieni au confiscat un total de 1,5 milioane de euro cash din locuinţele lui Kaili şi Panzero şi dintr-o valiză aflată în posesia tatălui eurodeputatei. Kaili a fost înlăturată din funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European ca urmare a scandalului.

Alţi doi italieni, Francesco Giorgi, asistent al eurodeputatului Andrea Cozzolino şi partenerul lui Kaili, şi Niccolo Figa Talamanca, secretar general al ONG-ului No Peace Without Justice, au fost la rândul lor puşi sub acuzare în acest caz. Avocatul lui Kaili a negat informaţiile din media în sensul că aceasta, arestată din 9 decembrie, le-a mărturisit procurorilor că l-a rugat pe tatăl ei să ascundă banii şi că era la curent cu presupuse ilegalităţi comise de Giorgi, mai precizează ANSA, citată de Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie