IONIȚĂ: Bugetul municipiului Chișinău pentru anul viitor trebuie să fie orientat pe investiții, acoperite din surse noi de venituri
Economic 22 decembrie 2023, 18:48 | 636

Bugetul municipiului Chișinău pentru anul viitor trebuie să fie orientat pe investiții, acoperite din surse noi de venituri. Declarația a fost făcută de expertul economic Veaceslav Ioniță, care a analizat perspectivele de dezvoltare economică a capitalei în contextul noii componențe a Consiliului Municipal Chișinău. Potrivit expertului, orașul va intra în noul an, cel mai probabil, fără a avea un buget aprobat. Asta din cauza faptului că deocamdată nu s-a reușit crearea unei coaliții în cadrul CMC.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Dintre bătălia politică și bătălia pentru oraș, cred că ar trebui să prevaleze bătălia pentru oraș. TAIE Sper că primarul general al municipiului Chișinău, împreună cu fracțiunea municipală care îl reprezintă, va crea o coaliție largă, fiindcă bugetul municipiului trebuie să fie unul axat pe dezvoltare, pe investiții propriu-zis."

Veaceslav Ioniță menționează că practic toți banii de la nivel central pentru investițiile de la nivel local se duc în localitățile din țară, cu excepția municipiului Chișinău, care realizează investiții din economii, vânzarea anumitor bunuri și împrumuturi.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Municipiul Chișinău, cele mai multe venituri, ca și celelalte localități din țară, le are din impozitele pe care statul le repartizează la nivel local. Venituri locale pot fi și din chiria anumitor proprietăți. Taxele locale care scad ca pondere și în Chișinău și în restul țării și trebuie să ne gândim ce facem cu taxele locale. Toți dezvoltatorii care construiesc imobile în Republica Moldova, dar și în municipiul Chișinău, trebuie să plătească o taxă, care va fi utilizată pentru construcția de drumuri și infrastructură pentru aceste imobile."

Expertul economic atrage atenția că până în anul 2020, veniturile municipiului Chișinău au fost mai mari decât cheltuielile. În anii următori, veniturile au fost însă mai mici.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Acoperirea cheltuielilor s-a făcut în baza de împrumuturi. Presupun că pentru anul viitor tot va fi nevoie de împrumuturi sau bani din partea guvernului. Dar dacă va veni din partea guvernului, această sumă va fi mai micuță. TAIE Cred că veniturile municipale vor fi nu mai mult de 7,7 miliarde de lei."

Practic toate investițiile în municipiul Chișinău se fac din împrumuturi, iar acest instrument trebuie să fie revăzut ca să nu fie necesar la un moment să se plătească prea mult, mai notează Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, în prezent 2% din bugetul municipal sunt direcționate spre plata dobânzilor, ceea ce este de patru ori mai mult decât acum cinci ani, când pentru plata dobânzilor erau alocate doar 0,5% din tot bugetul.

Opinia ta contează. Comentează!