Manipularea prin sondaje, periculoasă
Politic 16 mai 2018, 19:48 | 1399

Manipularea prin intermediul sondajelor de opinie face parte din recuzita curentă a tehnologiilor electorale murdare. În timp, s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente metode de a influența comportamentul alegătorilor și poate fi utilizată în scopul pregătirii unei fraude electorale. Sunt opiniile exprimate într-un articol despre manipularea prin sondajele de opinie, publicat pe portalul oficial.md.

Autoarea articolului subliniază că metodele utilizate sunt pe cât de primitive, pe atât de eficiente.

Al doilea efect se produce asupra acelor alegători care, deși au o poziție politică mai mult sau mai puțin clară, preferă să dea un „vot util” la alegeri pentru „a nu-l pierde”, se mai arată în articol.

Un al treilea efect vizează direct candidatul, partidul, stafful și susținătorii care sunt ținta sondajelor, se mai subliniază în articol.

Autoarea mai punctează că un alt efect al manipulării prin sondaje este utilizarea acestui instrument sociologic în scopul pregătirii unei fraude electorale.

În articol se mai spune că sondajele în Republica Moldova nu au aproape nicio valabilitate, fenomen care nu este specific doar țării noastre.

Autoarea articolului trage și o concluzie: alegătorii trebuie să decidă doar în baza propriei conștiințe, propriilor viziuni politice și civice, fără a fi influențați de instrumente sociologice fraudate.

Opinia ta contează. Comentează!