Image-Description
Slusari: Furtul nu s-a încheiat în 2014. Deputații Platformei DA cer o anchetă a acțiunilor ce au urmat fraudei bancare
Politic 18 noiembrie 2019, 15:29 | 1935

Fracțiunea Platformei DA cere crearea unei noi comisii de anchetă privind jaful bancar, mai exact, privind ceea ce a urmat după și anume acordarea creditelor de urgență de către Banca Națională și lichidarea celor trei bănci - Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. O inițiativă legislativă în acest sens a fost deja semnată de deputații DA, a anunțat vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

„Ieri s-a împlinit exact o lună de la prezentarea raportului privind devalizarea sistemului bancar în perioada 2011-2014. Dacă cineva crede că acest raport a fost făcut ca să se prăfuiască pe rafturi, greșește amarnic. Pe lângă raport, pe 17 octombrie, a fost adoptată o hotărâre care conține câteva sarcini și solicitări la adresa Guvernului, Băncii Naționale și Procuraturii Generale. Fracțiunea DA solicită ca această hotărâre să fie executată”, a subliniat Alexandru Slusari, în cadrul unui briefing.

El a amintit prevedrile hotărârii: Pprocuratura Generală să vină cu un raport privind investigarea jafului bancar, în termen 30 de zile de la prezentarea raportului comisiei parlamentare; Ministerul Finanțelor să organizeze în termen de 90 de zile un audit privind legalitatea și repartizării mijloacelor financiare alocate în calitate de credite de urgență de către BNM pentru BEM, BS și Unibank în perioada 2014-2015.

„Este cea mai mare enigmă cum s-au repartizat aceste credite, mai întâi sub garanția Guvernului Leancă și apoi sub garanția lui Gaburici”, spune vicepreședintele Parlamentului.

De asemenea, printre recomandările comisiei de anchetă era crearea următoarei comisii de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor privind procesul de lichidare a celor trei bănci, precum și modalitatea de repartizare a creditelor de urgență alocate de BNM, a precizat Slusari.

„Dat fiind faptul că timp de o lună n-am văzut mișcări din partea deputaților, noi astăzi am semnat o inițiativă legislativă privind crearea acestei comisii de anchetă. Noi solicităm continuarea procesului de investigare, deoarece în cadrul primei comisii am obținut mai multe informații că procesul de furt nu s-a oprit în noiembrie 2014 și foarte multe lucruri dubioase s-au produs și în procesul de lichidare a celor trei bănci, și creditele de urgență, și deciziile ulterioare ale instanțelor de judecată”, a adăugat Alexandru Slusari.

Menționăm că, anterior, fostul ministru al finanțelor, Veaceslav Negruță, a estimat daunele fraudei bancare la nivelul zecilor de miliarde de lei. În octombrie 2016, conturile BNM au fost golite cu 13,3 miliarde de lei, iar în momentul convertirii acestei sume în datorie de stat, prejudiciul a crescut cu încă 11 miliarde din contul dobânzilor plătite Băncii Naționale. Până acum BNM a încasat la creditul de urgență acordat celor 3 bănci peste 2,3 miliarde de lei, bani obținuți din lichidarea acestora.

Opinia ta contează. Comentează!