Curtea Constituțională decide astăzi dacă decretul privind desemnarea lui Igor Grosu este constituțional sau nu
Politic 22 martie 2021, 15:34 | 1385

Curtea Constituțională decide astăzi dacă decretul președintelui Maia Sandu privind desemnarea lui Igor Grosu pentru funcția de premeir este constituțional sau nu. Asta după ce o sesizare în acest sens a fost depusă, săptămâna trecută, de către deputații socialiști Bolea, Novac, Suhodolski și Batrâncea. După mai bine de două ore de dezbateri, judecătorii Înaltei Curți s-au retras pentru deliberări. Decizia urmează să fie anunțată în scurt timp.

Autorii sesizării depuse la Curtea Constituțională spun că președintele Maia Sandu s-ar fi grăbit atunci când a semnat decretul privind desemnarea lui Igor Grosu, iar consultările pe care le-a avut săptămâna trecută cu fracțiunile parlamentare ar fi fost mimate.

VLAD BATRÂNCEA, deputat al PSRM: "Spre mirarea noastră, atunci când am ieșit de la consultări, am văzut și noi declarațiile doamnei Durleșteanu care au venit pe rețelele de socializare, a candidatului înaiantat de majoritatea parlamentară. Țin să informez Înalta Curte că, oficial, cererea a fost înregistrată abia a doua zi. Or, noi nu reieșim din practica comunicării Twitter. Noi reieșim din proceduri instituționale că, în acel moment, la acea zi, am avut și majoritate parlamentară, am avut și consimțământul acestui candidat."

VASILE BOLEA, deputat al PSRM: "Noi considerăm că urmau să fie organizate sau continuate acele consultări cu fracțiunile și cu majoritatea parlamentară în vederea elucidării acestui eveniment, în vederea găsirii unui compromis și acelei persoane care să fie desemnat în calitate de candidat la funcția de prim-ministru."

Ca să fie mai convingător în argumentarea supoziției că Maia Sandu ar fi trebuit să se consulte din nou cu fracțiunile parlamentare după retragerea Marianei Durleșteanu, Vasile Bolea a oferit ca exemplu ”cazul Nicolae Timofti” din anul 2016, atunci când președintele de la acea vreme a fost obligat de noua majoritate parlamentară, constituită din traseiști în jurul PD-ului lui VladimiPlahotniuc, să-l desemneze pe Pavel Filip în funcția de premier.

VASILE BOLEA, deputat al PSRM: "Respectând principiul loialității constituționale și principiul colaborării puterilor în stat, de asememea manieră a procedat în 2016 președintele Timofti, care odată înaintând candidatura domnului Păduraru, după aceea a fost constituită o majoritate parlamentară care și-a manifestat intenția de a susține un alt candidat, iar domnul Timofti a anulat acel decret."

Reprezentanta Președinției, Olesea Stamate, susține însă, că odată cu refuzul Marianei Durleșteanu de a mai fi candidat la funcția de premier, majoritatea parlamentară constituită de PSRM-Șor și-a încetat de facto existența, iar Maia Sandu, era obligată de norma constituțională să desemneze imediat un nou candidat pentru șefia Guvernului.

OLESEA STAMATE și VASILE BOLEA: "- Dumneavoastră susțineți că în ziua de 16 martie, adică în ziua când a fost emis decretul cu privire la desemnarea domnului Grosu, exista o majoritate parlamentară, chiar dacă doamna Durleșteanu s-a retras. - Și pe 16 și pe 17 și pe 18. - Și chiar dacă majoritatea parlamentară anterioară a fost agreată pentru susținerea doamnei Durleșteanu. În acest context, de ce a fost necesară o altă declarație în data de 18 cu privire la constituirea unei noi majorități parlamentare, dacă Dumneavoastră spuneți că și pe 16 și pe 17 majoritatea exista? - Deci, doamna Stamate, situația și în general relațiile și evenimentele sociale evoluează în fiecare zi. Realitățile Republicii Moldova arată că unele evenimentele, inclusiv la nivel politic, pot să evolueze în fiecare oră sau în fiecare minut."

OLESEA STAMATE, reprezentanta Președinției: "Menționăm că la data de 11 februarei 2021 deputații din cadrul fracțiunilor parlamentare PSRM-Șor și platforma ”Pentru Moldova” au semnat o declarație privind constituirea majorității parlamentare pentru susținerea candidaturii Marianei Durleșteanu. Prin urmare, la 16 martie aceeași majoritate parlamentară, care a fost creată doar pentru desemnarea Marianei Durleșteanu, a insistat asupra aceleeași propuneri din 11 februarie. Respectiv, odată cu retragerea, la 16 martie, a candidatului înaintat de majoritatea parlamentară creată în acest scop, considerăm că existența acestei majorități parlamentare a încetat."

Olesea Stamate a cerut Curții să respingă sesizarea PSRM și să declafre constituțional decretul Maiei Sandu privind desemnarea lui Igor Grosu. De partea cealaltă, socialiștii Vasile Bolea și Vlad Batrâncea insistă că singura soluție legală este anularea decretului prezidențial și obligarea șefei statului de iniția noi consultări cu fracțiunile parlamentare.

Opinia ta contează. Comentează!