G7 i-a reafirmat preşedintelui Ucrainei "angajamentul lor de a lua noi măsuri pentru a ajuta Ucraina să-şi asigure un viitor liber
Externe 9 mai 2022, 12:44 | 752

Ţările G7 s-au angajat să renunţe la petrolul rusesc, dar fără a oferi un calendar precis, comentează AFP. G7 a ţinut duminică, prin videoconferinţă, a treia reuniune din acest an, cu participarea preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski. Şefii de stat şi de guvern i-au reafirmat preşedintelui Ucrainei "angajamentul lor de a lua noi măsuri pentru a ajuta Ucraina să-şi asigure un viitor liber şi democratic", precum şi pentru "a se apăra şi a respinge viitoare acte de agresiune".

"G7 în întregime s-a angajat să interzică sau să elimine treptat importurile de petrol rusesc", a anunţat Casa Albă duminică într-un comunicat. Această decizie "va da o lovitură arterei principale care irigă economia lui Putin şi îl va priva de veniturile de care are nevoie pentru a-şi finanţa războiul" împotriva Ucrainei, a afirmat executivul american.

Această renunţare se va face "într-o manieră adecvată şi raţională", au scris şefii de stat şi de guvern ai ţărilor din G7 în comunicatul lor final care nu precizează, însă, ce angajamente şi-a asumat exact fiecare dintre ei, respectiv Germania (care deţine preşedinţia în acest an), Canada, Statele Unite, Franţa, Italia, Japonia şi Regatul Unit.

Occidentalii au dat dovadă până în prezent de o coordonare foarte strânsă în anunţurile lor privind sancţiunile împotriva Rusiei, dar nu se mişcă în acelaşi ritm când este vorba de petrolul şi gazele ruseşti. Statele membre ale Uniunii Europene, aflate sub presiunea de a se alătura mişcării, dar mult mai dependente de Rusia, au continuat duminică să poarte negocieri dificile pentru a introduce un embargo asupra petrolului rusesc. Proiectul este frânat de mai multe state membre, în special de Ungaria, scrie AFP, citat de Agerpres.

La rândul său, Washingtonul a anunţat duminică, într-un comunicat al Casei Albe, o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei, în jurul a două axe majore: media şi accesul companiilor şi marilor averi ruseşti la servicii de consultanţă şi de contabilitate, pentru care americanii şi britanicii sunt cei mai mari specialişti ai lumii. Statele Unite vor sancţiona canalele de televiziune Pervîi Kanal, Russia-1 şi NTV. Companiilor americane li se va interzice să le finanţeze prin publicitate sau să le vândă echipamente. În comunicatul său, G7 s-a declarat în întregime hotărât "să interzică sau să prevină furnizarea de servicii cheie" Rusiei, pentru a-i consolida "izolarea".

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Vă sunt recunoscător pentru această solidaritate și unitate. Dar ca să putem învinge și apăra libertatea Ucrainei și a întregii lumi, avem nevoie, în primul rând, de arme. Ucraina trebuie să primească toate armele posibile pentru a învinge tirania. În particular, sisteme de rachetă M142 HIMARS și M270 MLRS și alte arme, pe care le-am cerut de la multe țări. Dacă le-am fi avut, am fi salvat mulți oameni."

Premierul canadian Justin Trudeau a vizitat duminică oraşul Irpin, unde Ucraina acuză Rusia de masacrarea unor civili. "Este clar că Putin este responsabil pentru aceste odioase crime de război", a declarat Justin Trudeau într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Zelenski.

JUSTIN TRUDEAU, prim-ministrul Canadei: "Am oferit până acum 25 de milioane de dolari programului internațional de alimentare și vom elimina toate taxele pentru importurile ce vor veni din Ucraina în următorii ani. De asemenea, suntem în proces de creare a sancțiunilor pentru oligarhi, persoane apropiate regimului din Rusia."

Vizita lui Justin Trudeau în Ucraina nu a fost anunţată. Oraşul Irpin, la aproximativ 40 de kilometri nord-vest de Kiev, a fost scena unor lupte grele între ruşi şi ucraineni în primele zile ale invaziei ruse, la sfârşitul lui februarie. Mai mulţi responsabili occidentali, printre care secretarul general al ONU, Antonio Guterres,, au vizitat recent Irpin şi alte zone rezidenţiale din jurul Kievului, amintește Agerpers.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie