Drapelul Suediei a fost arborat la sediul NATO din Bruxelles, în cadrul unei ceremonii de marcare a aderării țării la Alianță
Externe 11 martie 2024, 20:05 | 202

Drapelul Suediei a fost arborat azi pentru prima dată la sediul NATO din Bruxelles, în cadrul unei ceremonii de marcare a aderării țării la Alianță. Suedia a devenit cel de-al 32-lea aliat al NATO pe 7 martie, la doi ani după ce invazia Rusiei asupra Ucrainei a forțat-o să-și regândească politica de securitate națională.

Drapelul suedez a fost ridicat urmând ordinea alfabetică a numelor ţărilor în limba engleză - între cel al Spaniei şi al Turciei. Oficialii au subliniat că ziua este una istorică.

JENS STOLTENBERG, secretarul general al NATO: "Le spun tuturor suedezilor: bine ați venit în NATO! Accederea Suediei arată încă o dată că ușa NATO rămâne deschisă. Nimeni nu o poate închide. Fiecare națiune are dreptul să-și aleagă propria cale și cu toții alegem calea libertății și a democrației. În timp ce noi vorbim, oamenii curajoși ai Ucrainei luptă pentru aceste valori."

ULF KRISTERSSON, prim-ministrul Suediei: "După mai bine de 200 de ani de nealiniere militară, acesta este un pas istoric, dar și un pas natural. Astăzi vreau să spun mulțumesc tuturor aliaților noștri. Noi v-am ales pe voi și voi ne-ați ales pe noi. Toți pentru unul și unul pentru toți! Așa cum a spus președintele american Joe Biden, când Finlanda a acces în NATO: Putin a dorit „finlandizarea” Ucrainei, dar el o obținut o „NATO-ficare” a Finlandei și acum - a Suediei."

Înainte de ceremonie, secretarul general al NATO și prim-ministrul Suediei au susținut o conferință de presă la sediul organizației. „NATO este mai mare şi mai puternică. Ucraina este mai aproape de aderarea la NATO decât oricând, iar aliații trebuie să ajute Kievul în fața invaziei Rusiei”, a punctat Jens Stoltenberg.

JENS STOLTENBERG, secretarul general al NATO: "Putin a început acest război și el i-ar putea pune capăt astăzi, dar Ucraina nu are această opțiune. Predarea nu este pace. Trebuie să continuăm să consolidăm Ucraina, pentru a-i arăta lui Putin că nu va obține ceea ce își dorește pe câmpul de luptă, ci că trebuie să se așeze și să negocieze o soluție în care Ucraina să fie recunoscută și să prevaleze ca națiune suverană și independentă."

Ulf Kristersson a predat săptămâna trecută guvernului Statelor Unite ale Americii documentele finale pentru aderare. Suedia s-a confruntat luni bune cu opoziție din partea statelor membre ale NATO, Turcia și Ungaria, ambele având relații cordiale cu Rusia. Suedia va aduce în alianță resurse precum submarine de ultimă oră, adaptate condițiilor Mării Baltice și o flotă considerabilă de avioane de luptă Gripen, produse pe plan intern.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie