Ambulanțe noi pentru nouă spitale
Social 3 noiembrie 2023, 15:52 | 539

Nouă ambulanțe de ultimă generație au ajuns astăzi la două instituții din Chișinău și în șapte centre raionale. Autosanitarele au fost procurate de Fondul Organizației Unite pentru Populație, cu sprijinul Uniunii Europene. Valoarea echipamentului ajunge la 586 de mii de dolari.

NIGINA ABASZADA, reprezentant UNFPA în Republica Moldova: "Această donație va asigura femeile, nou-născuții sau lăuzele cu asistență medicală operativă și de calitate. De exemplu, în cazul în care femeile au nevoie de acces sau sunt complicații, ambulanța nu va oferi doar servicii de transport, dar le va asigura și asistență medicală terțiară sau secundară."

Câte o autospecială au primit Institutul Mamei și Copilului, Spitalului clinic municipal ”Gherghe Paladi”, Spitalul clinic din Bălți și spitalele raionale Edineț, Căușeni, Ungheni, Orhei, Soroca, și Ceadîr-Lunga. De asistență medicală calitativă vor beneficia atât localnicii, cât și refugiații.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: "Suntem foarte bucuroși să anunțăm distribuirea a nouă ambulanțe, de tip A, care vor realiza toate transferurile între spitale, la necesitatea spitalelor, pentru a contribui la un acces sporit, la serviciile de înaltă calitate."

Reprezentanții instituțiilor beneficiare spun că termenul autospecialelor pe care le au în prezent este depășit de mult, unele fiind aproape impracticabile.

SERGIU GLADUN, director, Institutul Mamei şi Copilului: "În instituția noastră sunt ambulanțe, dar cu uzură destul de mare, mașini cu termenul de exploatare mai mult de 25 de ani. Sigur că avem nevoie de mașini noi, care asigură securitatea pacienților, dar și a medicilor care folosesc acest transport medical."

NATALIA POPAZOGLO, director, Spitalul raional Ceadîr-Lunga: "Una are peste 20 de ani, iar alta - peste 15 ani. Le-am primit fiind deja utilizate. Una chiar nu mai poate fi utilizată. Se strică deseori. De aceea, această donație este foarte importantă pentru noi."

Costul donației este de 586 mii de dolari.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie