Ucraina cere sancționarea Rosatom
Externe 9 ianuarie 2023, 19:50 | 444

În contextul amenințărilor în privința unui război nuclear, Ucraina se așteaptă că sectorul energiei nucleare din Rusia să cadă sub următorul val de sancțiuni implementate de Uniunea Europeană. Subiectul a fost pus în discuție astăzi, la o întâlnire dintre premierul ucrainean și vicepreședintele Comisiei Europene.

DENIS ȘMÎHAL, prim-ministrul Ucrainei: "Vizita dumneavoastră într-adevăr e un simbol al solidarității din partea Uniunii Europene, din partea Comisiei Europene, și, de asemenea, un simbol al relațiilor de lungă durată, al perspectivelor, al lucrului comun, în perioada de reabilitare post război, dar și în perioada de sprijin din timpul războiului."

FRANS TIMMERMANS, vicepreşedinte al Comisiei Europene: "Soarta Uniunii Europene este hotărâtă acum în Ucraina. Iată de ce Ucraina trebuie să iasă din acest război învingătoare, mai puternică și reconstruită."

Discuțiile celor doi oficiali au vizat sancțiunile împotriva Rusiei, a scris Denis Șmîhal pe rețelele sociale. Kievul se aşteaptă ca Uniunea Europeană să includă compania de stat Rosatom, specializată în energie nucleară, în următorul pachet de sancţiuni contra Moscovei. Se întâmplă după ce, în martie, Rusia a ocupat centrala nucleară Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, iar Vladimir Putin a emis în octombrie un decret prin care controlul asupra acestui obiectiv este transferat de la compania ucraineană Energoatom către o subsidiară a companiei ruse Rosatom. Kievul afirmă că această decizie înseamnă pur şi simplu furt. ''Agresorul trebuie să fie pedepsit pentru atacurile asupra industriei energetice a Ucrainei şi pentru infracţiunile împotriva ecologiei'', a explicat prim-ministrul ucrainean.

În același timp, skynews scrie că Marea Britanie, pentru prima dată de la începutul războiului, ia în considerare posibilitatea de a furniza Ucrainei tancuri britanice. Potrivit publicației care citează o sursă occidentală, este vorba despre tancurile Challenger 2, a căror livrare ar marca o intensificare a sprijinului occidental pentru Ucraina și ar putea contribui la determinarea altor aliați din NATO, în special a Germaniei, să facă același lucru.

O grupare condusă de Statele Unite, formată din aproximativ 50 de națiuni – inclusiv Marea Britanie – care oferă sprijin militar Ucrainei, urmează să se reunească la următoarea ședință pe 20 ianuarie.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie