Ucraina ar putea primi „Dragonfire”
Externe 12 aprilie 2024, 20:23 | 260

Ministerul britanic al Apărării a sugerat vineri că Ucraina ar putea primi un nou laser militar, aflat în fază experimentală, pentru a doborî dronele ruseşti, transmite dpa. Armele energetice dirijate cu laser folosesc un fascicul intens de lumină pentru a tăia materialul ţintelor şi pot lovi cu viteza luminii. Sistemul DragonFire va furniza o alternativă ieftină la rachete pentru acţiuni, cum ar fi doborârea dronelor ofensive.

Arma numită DragonFire, care ar urma să fie gata de folosire cel mai târziu în 2027, ar putea avea „consecinţe uriaşe” pentru conflictul din Europa, le-a spus ministrul Apărării jurnaliştilor, care l-au însoţit într-o vizită la centrul de cercetare Porton Down din Salisbury, în sudul Angliei.

Grant Shapps a afirmat că va încerca să afle dacă ritmul de realizare a laserului poate fi accelerat, astfel încât noua armă să poată fi utilizată de ucraineni.

Conform Ministerului Apărării de la Londra, noi reforme pentru accelerarea achiziţiilor necesare au devansat termenul iniţial din 2032 până la care laserul urma să devină operaţional. Ministrul a declarat că doreşte „să accelereze ceea ce ar fi în mod normal un proces foarte îndelungat de achiziţii pentru dezvoltare, posibil până la zece ani.

Armele energetice dirijate cu laser folosesc un fascicul intens de lumină pentru a tăia materialul ţintelor şi pot lovi cu viteza luminii. Ministerul speră că sistemul DragonFire va furniza o alternativă ieftină la rachete pentru acţiuni cum ar fi doborârea dronelor ofensive. Întrebat dacă sistemul ar putea fi gata înainte de 2027, Shapps a răspuns că deocamdată acest termen rămâne valabil.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie