PSRM-Șor a votat astăzi un proiect care permite vânzarea medicamentelor prin farmaciile mobile
Politic 19 martie 2021, 19:51 | 2540

După ce Curtea Constituțională a anulat legea cu privire la farmaciile mobile, majoritatea parlamentară PSRM-Șor a votat astăzi un proiect similar în prima lectură. Inițiativa legislativă aparține deputaților platformei parlamentare „Pentru Moldova” și fracțiunii Partidului Șor și instituie posibilitatea livrării medicamentelor și produselor parafarmaceutice la domiciliu de către unitățile farmaceutice. Proiectul a fost criticat de deputații din opoziție, care consideră că acesta urmărește interese financiare. De cealaltă parte, Ruxanda Glavan a respins acuzațiile.

RUXANDA GLAVAN, deputat Platforma parlamentară ”Pentru Moldova”: "Pandemia, din păcate, nu bate în retragere. Avem zilnic peste două mii de infectări, iar numărul celor care se vor trata la domiciliu va fi în continuare în creștere. Cel mai mult suferă persoanele care locuiesc singure, persoanele în etate sau persoanele care au anumite disabilități."

Potrivit autorilor proiectului, implementarea acestor modificări este necesară întrucât, în prezent, livrarea la domiciul a medicamentelor oricum are loc doar că ilegal.

RUXANDA GLAVAN, deputat Platforma parlamentară ”Pentru Moldova" : "Intrați vă rog pe această adresă și verificați cât de simplu un serviciu clandestin astăzi are loc în Republica Moldova. Iar această rețea are și butonul încărcați rețeta. Deci atunci când noi ne facem că un fenomen nu există, vă rog să intrați pe acest site și să verificați. Aceste servicii astăzi sunt ilicite."

Proiectul a fost criticat de către deputații din opoziție.

ARINA SPĂTARU, deputat PLATFORMA DA: "Este rezonabil să presupunem că vor apărea o multitudine de riscuri. În primul rând, riscul corupției. În al doilea rând, va fi riscul majorării prețului la medicamente. Alt risc ar fi că medicametele vor fi eliberate fără rețeta medicului. Alt risc este comercializarea medicametelor contrafăcute."

RUXANDA GLAVAN, deputat Platforma parlamentară ”Pentru Moldova" : "Dacă dumneavoastră vă opuneți legalizării, înțeleg că acceptați în continuare ca aceste farmacii nu știu de unde iau medicamentele și le duc la acei oameni care deja fac aceste comenzi."

ALEXANDRU SLUSARI, deputat Platforma DA: "Urmând aceeași logică, este și piața clandestină a drogurilor. Ne vom pomeni că veniți în Parlament și o să cereți și legalizarea acestui lucru. - Nu voi face acest lucru. Nu este în proiect mecanismul de control și cine va răspunde dacă această piață a medicamentelor se va extinde și vom avea decese nu doar de la Covid, dar și din cauza medicamentelor contrafăcute."

RUXANDA GLAVAN, deputat Platforma parlamentară ”Pentru Moldova”: "Regulamentul și metodologia va fi aprobată de minister, iar ministerul cu siguranță va oferi această competență Inspecției Farmaceutice."

DINU PLÂNGĂU: "Vreau să vă felicit că sunteți foarte perseverentă. După ce Curtea a anulat acea lege și acum veniți prin ușa din spate cu un proiect similar. După votarea acestui proeict, pe mașinile pe care le-ați arătat nu va fi inscripția „merișor”. "

RUXANDA GLAVAN, deputat Platforma parlamentară ”Pentru Moldova”: "Cu siguranță, dacă se aprobă această lege, probabil și celelalte rețele de farmacii care dețin farmacii în mod legal vor putea să presteze acest serviciu."

Radu Marian, deputat PAS: "Pe noi ne pune în gardă de la cine vine acest proiect și, oricât de bine ar fi formulat, vine de la o anumită grupare care noi o putem suspecta că are interese și de aia avem atât de multe întrebări."

RUXANDA GLAVAN, deputat Platforma parlamentară ”Pentru Moldova”: "Eu zic fiecare să trăiască cu percepțiile lui, dar aici să facem ce este bine pentru oameni."

Socialiștii au lăudat proiectul.

NICOLAE PASCARU, deputat PSRM: "Cred că e un proiect foarte bun."

Controversatul proiectul de lege urmează să fie examinat și votat în lectura a doua.

Opinia ta contează. Comentează!