Sondaj: Trei formațiuni politice ar accede în Parlament
Politic 9 iunie 2021, 20:38 | 1345

Doar trei formațiuni politice ar accede în Parlament, dacă alegerile anticipate ar avea loc duminică. Este vorba de Partidul Acțiune Solidaritate, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, și Partidul Șor, arată un sondaj realizat de Institutul de Politici Publice și comunitatea WatchDog. Potrivit sursei, Maia Sandu este personalitatea, care se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor.

Datele sondajului de opinie arată că peste 66 la sută dintre cei intervievați s-au declarat ”absolut siguri” că se vor prezenta la vot în cadrul alegerilor parlamentare, iar 18,2 la sută spun că sunt ”siguri” că vor veni să voteze. Dacă scrutinul s-ar desfășura duminică, pe prima poziție s-ar clasa Partidul Acțiune Solidaritate, cu un scor de 38,3 la sută, urmat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, cu 24,6 la sută din voturi. Pentru Partidul Șor ar vota 3,9 la sută dintre alegători, iar pentru Blocul „Renato Usatîi” – 3,8 la sută. Platforma Demnitate și Adevăr ar obține 1,5 la sută din voturi, în timp ce pentru Partidul Democrația Acasă ar vota puțin peste un procent.

VALERIU PAȘA, expert al comunității Watchdog.md: "Dacă i-am separa pe cei care sunt indeciși sau nu au dorit să răspundă, sau spun că nu vin la vot, din eșantionul celor deciși, am avea următoarele cifre: Partidul Acțiune și Solidaritate - 50,5%, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor - 32,5%, Partidul Șor - 5,1%, Blocul ”Renato Usatîi” - 5%, Platforma DA - 2% și la fel, în descreștere."

Sondajul mai arată că președintele Maia Sandu se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor, acumulând aproape 34 la sută dintre preferințe. Topul este continuat de către șeful PSRM, Igor Dodon, cu 14,5 la sută, iar pe locul trei apare președintele PCRM, Vladimir Voronin, cu 3,3 la sută. Urmează Ilan Șor, Renato Usatîi și Andrei Năstase. Întrebați dacă ar trebui să aleagă între Uniunea Europeană și ”Uniunea Euroasiatică”, peste 60 la sută dintre intervievați au ales blocul comunitar și doar 25,7 la sută au preferat ”Uniunea Euroasiatică”. Sondajul a fost efectuat la telefon în perioada 2-8 iunie, pe un eșantion de 1.154 de persoane și are o marjă de eroare de plus-minus 2,9 la sută. Cercetarea a fost finanțată de European Endowment for Democracy și nu a inclus cetățenii din diaspora și cei din regiunea transnistreană.

Opinia ta contează. Comentează!