Noi priorităţi în politica externă
Politic 10 iulie 2018, 19:49 | 3211

După duşul rece din Parlamentul European, Ministerul de Externe al Republicii Moldova i-a chemat pe ambasadori la vatră, să le ofere nişte direcţii mai clare de activitate. Astfel a comentat fostul ambasador în Statele Unite ale Americii, Igor Munteanu, reuniunea de la Chişinău a diplomaţilor. Aceştia au avut întrevederi cu ministrul Tudor Ulianovschi şi cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

După o pauză de şase ani, toţi ambasadorii Republicii Moldova acreditaţi peste hotare au fost chemaţi la Chişinău pentru întâlniri cu conducerea de vârf. Prima rundă de discuţii a avut loc la Ministerul de Externe. Întâmplător sau nu, reuniunea a avut loc după rezoluţia dură adoptată în Parlamentul European, la sfârşitul săptămânii trecute.

În aceste condiţii, ministrul Ulianovschi spune că este nevoie de o diversificare a prezenţei diplomatice a Republicii Moldova.

După numeroasele vizite ale oficialilor moldoveni în Emiratele Arabe Unite şi în alte ţări din Orientul Mijlociu, miza pe această regiune pare să devină prioritară pentru Guvernul de la Chişinău.

O întrunire similară cu reprezentanţii diplomației moldovenești a organizat astăzi şi preşedintele Parlamentului, Andrain Candu.

Fostul ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, Igor Munteanu, directorul executiv IDIS Viitorul, notează că la Chişinău există un sentiment de izolare faţă de politicile Uniunii Europene.

Amintim că în lunile ianuarie-februarie ale acestui an, atât preşedintele Igor Dodon, cât şi o delegaţie condusă de premierul Pavel Filip au efectuat vizite în Emiratele Arabe Unite. Alături de prim-ministru şi de miniştrii Armaşu, Ulianovschi şi Babuc s-a aflat nimeni altul decât Vaja Jhashi, un controversat om de afaceri şi un apropiat de-al şefului PD, Vladimir Plahotniuc. Ulterior, în luna mai, în Emirate au ajuns ministrul Economiei, Chiril Gaburici, împreună cu cel de Externe, Tudor Ulianovschi. Expertul Transparency International Moldova Veaceslav Negruţa nota atunci că această apropiere dintre Emiratele Arabe Unite şi elita de la Chişinău ar putea să ascundă interese personale, de grup, iar epopeea furtului miliardului ar putea să aibă o tangenţă cu această prietenie moldo-arabă.

Opinia ta contează. Comentează!