Slujbă pentru benedict al XVI-lea
Externe 5 ianuarie 2023, 20:11 | 297

Slujba de înmormântare a fostului papă Benedict al XVI-lea a avut loc azi la Vatican. Papa Francisc a oficiat o slujbă, la care au participat zeci de mii de credincioşi în Piaţa Sfântul Petru. Funeraliile s-au încheiat cu îndemnurile credincioşilor ca fostul papă să fie recunoscut "Santo subito" ("sfânt imediat"), relatează ANSA.

În sunet de clopote, 12 purtători de sicriu au transportat coşciugul cu trupul fostului papă Benedict al XVI-lea din Bazilica Sfântul Petru şi l-au depus în faţa miilor de credincioşi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru de la Vatican, pentru a asista la funeralii, transmite Reuters.

Vaticanul a anunţat că va fi o ceremonie simplă, solemnă şi sobră, aşa cum şi-a dorit Papa emerit.

Oficial, au fost invitate doar delegaţiile Italiei şi Germaniei, însă şi-au anunţat prezenţa foarte multe personalităţi, printre care regele Belgiei, regina Spaniei şi preşedinţii Ungariei, Portugaliei şi Poloniei.

Trupul lui Joseph Ratzinger - aşa cum era numit Benedict al XVI-lea înainte de a deveni papă - a fost înhumat în cripta Bazilicii Sfântul Petru.

Papa Benedict a demisionat în 2013, fiind primul suveran pontif din ultimii 600 de ani, care a făcut un astfel de pas, în loc să rămână pe viaţă în fruntea Bisericii. Benedict al XVI-lea a fost ales papă pe 19 aprilie 2005 pentru a-i succeda popularului Ioan Paul al II-lea, care a condus Biserica Catolică timp de 27 de ani. Benedict a fost primul papă german din ultimii 1.000 de ani. Cardinalii l-au ales din rândul lor, căutând continuitate şi ceea ce unul dintre ei a numit "o persoană de încredere".

Născut în 1927, Joseph Ratzinger a predat teologia timp de 25 de ani în Germania înainte de a fi numit arhiepiscop de Munchen. Benedict a avut un pontificat de opt ani. Ca şef al Bisericii Catolice, a apărat o linie conservatoare, în special în ceea ce priveşte avortul, homosexualitatea sau eutanasia. Renunţarea sa la pontificat, anunţată pe 11 februarie 2013, a fost o decizie personală legată de slăbirea forţelor sale şi nu de presiunea scandalurilor, a asigurat fostul papă într-o carte de confidenţe.

Scandalurile legate de abuzurile asupra copiilor au afectat cea mai mare parte a pontificatului său, dar i se atribuie meritul de a fi iniţiat procesul de disciplinare sau de expulzare a preoţilor violatori. Benedict a scris peste 60 de cărţi. ''În realitate, sunt mai mult un profesor, o persoană care reflectează şi meditează asupra unor chestiuni spirituale'', a declarat Benedict după demisie.

Joseph Ratzinger cânta la pian şi avea o preferinţă pentru Mozart şi Bach.

Papa Emeritus Benedict al XVI-lea a murit pe 31 decembrie 2022, la reşedinţa sa, Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican. Avea 95 de ani. Secretarul său a spus că ultimele sale cuvinte au fost ”Signore ti amo”, în italiană - „Doamne, te iubesc”.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie