Un an de la căderea lui Plahotniuc
Politic 8 iunie 2020, 22:04 | 1492

Astăzi se împlinește un an de la evenimentele din Parlamentul Republicii Moldova care au dus la căderea guvernării Partidului Democrat, învestirea unui nou executiv și fuga fostului șef al PD Vladimir Plahotniuc din țară. Privind înapoi, președintele Igor Dodon își atribuie principalele merite pentru răsturnarea regimului Plahotniuc. De partea cealaltă, foștii parteneri din opoziția proeuropeană spun că meritul debarcării unui regim oligarhic este al poporului, nu al unui actor politic anume, iar statul este în continuare la cheremul unei grupări corupte.

Pe 8 iunie 2019, deputații din Blocul ACUM și PSRM au semnat în Parlament o ”înțelegere politică temporară”, iar ședința plenară, la care veniseră și reprezentanții misiunilor diplomatice, a avut loc pe întuneric și fără microfoane. Se întâmpla pentru că angajații legislativului refuzau să asigure buna desfășurare a evenimentului din punct de vedere tehnic, spunând că se tem să nu fie concediați. Cu toate acestea, Zinaida Greceanâi a fost aleasă președintă a Parlamentului, apoi a fost votată declarația cu privire la caracterul captiv al statului, iar mai apoi Maia Sandu a fost învestită în funcția de premier. Astăzi, după un an de la acele evenimente, preșdintele Igor Dodon a publicat pe pagina sa de Facebook un film în care își atribuie rolul de salvator unic în lupta cu Plahotniuc.

Foștii parteneri din scurta guvernare PSRM-ACUM spun că Igor Dodon nu trebuie să-și asume merite pe nedrept.

ANDREI NĂSTASE, președintele Platformei DA: Meritul prăbușirii regimului odios condus de Plahotniuc este al poporului Republicii Moldova, nu este meritul unui actor politic anume. Nu este nici meritul lui Andrei Năstase, nici al Maiei Sandu și cu atât mai puțin al lui Igor Dodon. Fără oamenii deșteptați ai Moldovei nu se putea face nimic, absolut nimic. Dodon până în ultima clipă a negociat cu Plahotniuc, iar atunci când și-a dat seama că planurile lui nu se vor îndeplini, datorită conjuncturii naționale și internaționale, a venit la Parlament, la Blocul ACUM, și a pozat în salvatorul națiunii. // Sursa: Facebook.com

MAIA SANDU, președinta PAS: Știu că astăzi mulți se vor lăuda că l-au alungat pe Plahotniuc de la putere. De fapt, cei care l-au fugărit pe Plahotniuc au fost oamenii acestei țări. Astăzi suntem mai liberi decât pe 7 iunie 2019, dar statul nostru este în continuare la cheremul unei grupări corupte, în frunte cu Igor Dodon, care, prin lăcomia și incompetența sa, nu permite țării să se dezvolte și oamenilor să trăiască bine. Acum trebuie să facem următorul pas – să-l alungăm pe Dodon de la putere și să facem ordine până la capăt.

Iar actualul președinte al Partidului Democrat, Pavel Filip, a declarat azi că acest an a fost cel mai greu pentru formațiunea pe care o conduce. El a adăugat că fosta guvernare PSRM-ACUM declanșase, după 8 iunie 2019, o ”vânătoare” împotriva PD-ului.

Pavel Filip a mai spus că acest trecut nu-l reprezintă pe el și pe colegii săi din Partidul Democrat. Iar unii analiști politici notează că ziua de 8 iunie 2019 a fost cu adevărat istorică, dar anul care a urmat a fost unul al oportunităților pierdute.

I-am întrebat și pe mai mulți locuitori ai Moldovei dacă au simțit vreo schimbare după plecarea lui Vladimir Plahotniuc din țară.

Am încercat să obținem o reacție de la instituția prezidențială privind declrațiile în care a fost vizat Igor Dodon, dar nu am primin niciun răspuns, iar Vladimir Plahotniuc este inabordabil de când a plecat din țară. 

Opinia ta contează. Comentează!