Cancelarul german Olaf Scholz se află într-o vizită la Beijing, unde s-a întâlnit cu preşedintele și cu şeful guvernului chinez
Externe 4 noiembrie 2022, 20:39 | 346

Germania şi China resping orice idee de atac nuclear în războiul din Ucraina, în contextul în care Rusia a evocat în mod repetat această ameninţare. Declarația a fost făcută astăzi de cancelarul german, Olaf Scholz, la Beijing, unde s-a întâlnit cu liderii chinezi. Scholz este primul oficial din Vest, care se întâlnește cu Xi Jinping după ce acesta a fost reales pentru al treilea mandat. Scholz l-a îndemnat să adopte o poziție mai critică față de Moscova, care a pornit război în Ucraina.

Olaf Scholz este și primul lider din grupul G7, care vizitează China de la izbucnirea pandemiei de coronavirus. Xi Jinping l-a salutat pe Scholz fără a purta mască facială, dar cei doi au evitat să-şi strângă mâinile şi s-au aşezat pentru discuţii la două mese lungi, pentru a păstra distanţa. Întreverea a avut loc în Marea Sală a Poporului.

OLAF SHOLZ, cancelarul Germaniei: "În mod clar, vizita mea are loc în timpuri extraordinare, pline de provocări globale și crize, timpuri în care mai mult ca niciodată este important să ne așezăm la masa de discuții."

KEQIANG LI, prim-ministrul Chinei: "Relațiile dintre China și Germania continuă să se dezvolte sănătos și constant. Credem că este un semnal, pe care îl trimitem lumii."

Olaf Scholz a îndemnat China să-și oprească sprijinul pentru Rusia și să ia o poziție mai critică față de Moscova.

OLAF SHOLZ, cancelarul Germaniei: "China este o țară importantă. Este membru al Consiliului de Securitate al ONU și are o responsabilitate pentru pacea în lume. I-am spus președintelui Xi Jinping că este important ca China să își exercite influența asupra Rusiei. Este vorba de principiile Cartei Națiunilor Unite, printre care suveranitatea și integritatea teritorială a fiecărei țări."

China este un partener economic important al Germaniei de mai bine de cinci ani, dar călătoria întreprinsă de Olaf Scholz a fost criticată în plan intern și extern, critici pe care Scholz le-a contracarat. În timp ce Olaf Scholz a semnalat o notă de precauție față de China, el a fost departe de a sugera că Germania este aproape de o schimbare majoră în relațiile sale cu China.

Politica strictă „zero COVID” a Beijingului şi tensiunile în creştere cu Occidentul au făcut nerealizabile până acum, pentru liderii marilor puteri occidentale, vizitele în China.

Opinia ta contează. Comentează!