Adrian Glijin este în siguranță
Social 12 aprilie 2023, 17:29 | 539

Adrian Glijin, tânărul răpit în octombrie 2020 și ținut ilegal, doi ani și jumătate, într-o pușcărie a regimului de la Tiraspol, ar fi fost eliberat din cauza stării de sănătate, care era una îngrijorătoare. Despre acest lucru a informat astăzi presa viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrean. Potrivit funcționarului, Adrian Glijin se află acum la Camenca, la recuperare, iar la începutul lunii mai va veni la Chișinău.

OLEG SEREBREAN, viceprim-ministrul pentru Reintegrare: "Noi oricum urmărim cazul lui, pentru că va avea nevoie de îngrijiri medicale și vom face tot posibilul ca să-l ajutăm în acest sens. Are nevoie de o perioadă de recuperare. Starea lui de sănătate era una îngrijorătoare, iar acesta a fost unul din motivele esențiale pentru care OSCE și noi am insistat ca să fie eliberat."

Întrebat dacă Glijin a fost eliberat în schimbul lui Andrei Samonii, singurul reprezentant al structurilor ilegale de la Tiraspol, condamnat de o instanță de la Chișinău, Serebrean a răspuns că Guvernul nu poate lua astfel de decizii.

OLEG SEREBREAN, viceprim-ministrul pentru Reintegrare: "Eu nu neg faptul că eliberarea lui Samonii putea să influențeze eliberarea lui Glijin, dar eliberarea lui Samonii nu a fost în niciun caz condiționată de cazul Glijin. Asta trebuie să fie înțeles foarte clar. - Deci, nu a fost o înțelegere? - Nu. Noi nu am avut astfel de negocieri și ar fi total ilegal, am cădea sub incidența Codului Penal."

Adrian Glijin trebuia să fie eliberat de mult timp, nu după 913 zile de detenție ilegală, a mărturisit Serebrean.

OLEG SEREBREAN, viceprim-ministrul pentru Reintegrare: "Mulțumesc pe această cale OSCE-ului și Promo-Lex și altora care ne-au ajutat foarte mult în acest proces, dar avem foarte mult de lucru, pentru că sunt foarte multe cazuri identice cazului lui Adrian Glijin."

Despre eliberarea din detenție a cetățeanului Adrian Glijin a anunțat Asociația Promo-Lex, în ziua de 7 aprilie. Tânărul s-a aflat în închisoarea din Tiraspol doi ani și jumătate. El a fost răpit de cinci persoane necunoscute de pe un câmp din apropierea localității Cuzmin, în stânga Nistrului, în data de 7 octombrie 2020. Regimul a anunțat familia că tânărul este acuzat de trădare de patrie. Miliția de la Tiraspol a percheziționat casa mamei lui Adrian Glijin şi a confiscat bunuri personale. În acea zi de 7 octombrie 2020, separatiștii i-au răpit pe un polițist din Florești, pe un angajat al Agenției Servicii Publice și pe o altă persoană, despre care s-a spus că ar fi un fost milițian din stânga Nistrului. Ulterior doi dintre ei au fost eliberați.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie