Bătălia politică migrează spre minciună și manipulare - au apărut foi volante cu falsuri despre Maia Sandu
Politic 9 noiembrie 2020, 19:54 | 4031

Ca și în 2016, când ne „invadau” sirieni imaginari, născuți de site-uri de pamflete - în 2020, bătălia politică înainte de turul doi migrează spre minciună și manipulare. În ultimele două zile, în presă, au apărut mai multe foi volante cu așa-numitele 10 măsuri care vor fi luate de Maia Sandu, dacă va ajunge preşedinte. Acestea consună perfect cu acuzațiile la care a recurs Igor Dodon a doua zi după ce a pierdut, în turul întâi, în fața Maiei Sandu. Culmea, pe pliantele machetate cromatic în culorile PAS se menționează că acestea au fost tipărite „din fondul electoral al candidatului independent Igor Dodon”.

În weekend, agenții electorali ai lui Igor Doddon au împărțit, din poartă în poartă, pliante cu simbolica PAS, în care sunt prezentate zece decizii pe care Maia Sandu le-ar lua dacă va deveni președinte. Printre ele: închiderea școlilor și spitalelor, lichidarea raioanelor și unirea satelor în județe, legalizarea căsătoriilor „dintre homosexuali”, precum și stoparea plăților pentru pensii și salarii. Niciuna din aceste decizii însă, nu s-au regăsit vreodată în declarațiile candidatei Maia Sandu sau în programul său electoral. Foaia volantă a fost tipărită cu bani din fondul electoral a lui Igor Dodon. În total, oficial, ar fi vorba de un tiraj de 10 000 de exemplare. Contactată de Jurnalt TV, purtătoarea de cuvânt a PAS, Aurica Jardan, ne-a spus că Igor Dodon a recurs la asemenea manipulări, deoarece ar fi în agonie după eșecul din primul tur al alegerilor.

CARTON COMENTARIUL PAS: "După ce a angajat, din banii furați de la noi toți, sute de trolli și zeci de televiziuni, prin care umple toată țara cu mizerii și minciuni, nu a rezistat și a coborât și el în glod și împroașcă cu acest glod toată țara."

sursa: Aurica Jardan, purtătoarea de cuvânt a PAS, Aurica Jardan

I-am solicitat un comentariu, în legătură cu aceste pliante, și Ludmilei Muntean - purtătoare de cuvânt a lui Igor Dodon. Aceasta a evitat să ne răspundă direct la întrebare, dar ne-a rugat pe noi să-i ajutăm pe cei din echipa lui Dodon să o convingă pe Maia Sandu să accepte invitația la dezbaterile electorale.

CARTON COMENTARIUL SERVICIULUI DE PRESĂ A LUI IGOR DODON: "V-ați adresat nu conform sursei cu aceste pretenții. Ajutați-ne mai bine să o convingem pe Maia Sandu să nu-i fie frică să participe la dezbateri, și îi vom prezenta dovezi și argumente pentru toate tezele candidatului Igor Dodon."

sursa: Ludmila Munteanu, purtătoarea de cuvânt a lui Igor Dodon

L-am contactat, în legătură cu aceasta, și pe Nicolae Eșanu, ex-ministru adjunct al Justiției - actualmente consilier al prim-ministrului Ion Chicu pe probleme juridice. Acesta ne-a sfătuit pur și simplu să ignorăm pliantele.

NICOLAE EȘANU, consilierul premierului Ion Chicu: "Pe mine nu mă impresionează aberațiile pe care le vehiculează toți, și eu v-aș sugera să procedați ca și mine: să le ignorați și veți vedea că ele vor dispărea."

Experții media condamnă însă faptul că și în această campanie s-a recurs la astfel de manipulări.

PETRU MACOVEI, directorul API: "În afara faptului că conțin informații defăimătoare și care nu se încadrează în nici un fel în limitele moralității, sunt și ilegale. - Ar trebui să existe o reacție foarte clară din partea Comisiei Electorale Centrale în raport cu minciunile din aceste pliante. Avem și legea publicității care spune că publicitatea trebuie să fie onestă."

La rândul său, președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, spune că abia urmează să se documenteze în privința pliantelor defăimătoare.

DORIN CIMIL, președintele CEC: "Aceste informații le-am văzut doar din presă. Nu avem depuse anumite sesizări ca să le vedem conținut și să ne putem exprima."

La 3 noiembrie curent, în cadrul unei conferințe de presă, Igor Dodon a lansat o serie de atacuri la adresa contracandidatei sale din turul doi al alegerilor prezidențiale, Maia Sandu - atacurile care au trasat linia de subiect a pliantelor false. Maia Sandu a calificat din start informațiile ca fiind tentativă de denigrare din partea lui Igor Dodon.

Opinia ta contează. Comentează!