Un tiraj impunător de ziare electorale, cu chipul lui Dodon, a fost depistat la depozitul editurii de stat ”Universul”
Politic 11 noiembrie 2020, 20:25 | 3136

Au avut loc ciocniri astăzi între deputații PAS și PSRM la tipografia „Universul” din cauza unui tiraj uriaș de gazete electorale cu chipul lui Igor Dodon ce urmau a fi împărțite în întreaga țară. Deputații PAS au blocat parțial tirajul și au chemat poliția, denunțând abuzuri demne de excludere a concurentului Igor Dodon din cursa electorală. La fața locului au venit și câțiva deputați socialiști, iar la un moment dat au început să se îmbrâncească.

Dis-de-dimineață, la tipografia „Universul” a ajuns deputatul PAS Oazu Nantoi. Acesta susține că, în curtea tipografiei de stat, erau cinci microbuze încărcate cu gazete electorale ale lui Igor Dodon. Trei dintre microbuze au reușit să iasă - două însă, au fost blocate de către deputatul PAS, care s-ar fi pus în fața porții și a chemat poliția. Oficial, pe ziare scrie că au fost tipărite de editura „Edit Tipar Grup”, dar, de facto, acestea au ieșit de sub tiparul editurii „Universul” - întreprindere întreținută din bani publici. Administrația tipografiei „Universul” și deputații PSRM susțin că ar exista un contract între tipografia privată și tipografia „Universul” în vederea tipăririi de către ultima a unui lot de gazete electorale. Deputatul PAS, Sergiu Litvienco, susține însă, că acest contract ar fi apărut după flagrantul de azi de la tipografie și ar fi fost semnat cu dată din urmă, ceea ce este ilegal. În legătură cu acest caz, PAS a depus o sesizare la CEC în care solicită excluderea lui Dodon din cursa electorală. Mai mult, Sergiu Litvinenco a solicitat Procuraturii să investigheze acest presupus abuz prin prisma Codului penal.

Deputatul Oazu Nantoi a chemat poliția, pentru că, în opinia sa, este vorba utilizarea banilor publici în campania prezidențială. Deși ziarul indică un tiraj de 55 de mii de exemplare, Nantoi susține că, de fapt, acesta ar ajunge la două milioane.

OAZU NANTOI, deputat PAS: "Mie mi s-a spus că de la această întreprindere de stat, toată noaptea s-au încărcat camioanele cu ziarul respectiv. Persoana afirmă că e vorba de tirajul de două milioane de exemplare și toate oficiile poștale sunt gata să distribuie, să inunde Moldova cu acest tiraj."

S-a constatat că ziarele au fost tipărite la editura ”Universul”, care este de stat, deși în gazetă este indicată tipografia privată ”Tipar Grup SRL”. Solicitat pentru o reacție, directorul de la ”Universul”, Corneliu Mazur, a spus că întreprinderea are un subcontract cu „Tipar Grup SRL” și ziarele sunt scoase la comanda acesteia.

CORNELIU MAZUR, director ”Universul”: "În legătură cu ziarul care se tipărește la noi „Edit Tipar Grup”, la ei ceva s-a defectat și noi ne ajutăm reciproc. Avem contract, noi suntem gata să prezentăm tot."

Microbuzele care au rămas blocate în curtea tipografiei, au fost sigilate și ridicate de poliție. După mai bine de 3 ore, am reușit să pătrundem în interiorul tipografiei, acolo unde am depistat maldăre de ziare electorale.

OAZU NANTOI, deputat PAS: "Eu afirm și sunt gata să depun mărturii că cu ochii mei, împreună cu alți doi colegi, am văzut aici, cel puțin vreo 10-20 de aceste palete, ceea ce înseamnă că aici era un tiraj de sute de mii de ziare, de ori și ori mai multe decât este scris că e tipărit acest ziar. E regretabil, dar concurentul electoral Igor Dodon trebuie să răspundă în fața legii."

Peste câteva ore, la editura „Universul” a venit și deputatul PSRM, Vlad Batrâncea.

VLAD BATRANCEA, deputat PSRM: "Acum contabilitatea va prezenta tipar comanda, totul absolut. Noi lucram cu aceasta tipografie de mai multi ani. Totul este perfect raportat la CEC. - Eu m-am uitat în raportul CEC azi dimineață și dvs nu aveți nici un contract cu editura ”Universul” .- Dvs veți răspunde pentru încălcarea ordinii publice și depășirea atribuțiilor de serviciu."

Situația a degenerat când deputatul PAS, Lilian Carp a încercat să intre pe ușă blocată de deputatul socialist Grigore Novac.

LILIAN CARP, deputat PAS: "Omul a încercat, Novac să îngrădească accesul, ca să vedem exact ce se întâmplă acolo. Omul a încercat să îmi îngrădească accesul, e clar că au apărut altercații pentru a putea trece mai departe. El m-a împins primul și eu i-am răspuns înapoi."

Potrivit rapoartelor financiare depuse la CEC de candidatul Igor Dodon pe 27 octombrie curent, „Edit Tipar Grup” a primit 134 de mii 400 de lei, iar în 29 octombrie, aceeași editură a beneficiat de 184 de mii 800 de lei.

Opinia ta contează. Comentează!