Fostul ministru al Finanțelor din România, Anca Dragu, a fost numită guvernator al Băncii Naționale a Moldovei
Economic 22 decembrie 2023, 19:51 | 816

Fostul ministru al Finanțelor din România, Anca Dragu, a fost numită guvernator al Băncii Naționale a Moldovei pentru un termen de șapte ani. Decizia a fost luată astăzi cu votul al 58 de deputați. Ieri, Anca Dragu a obținut prin decret prezidențial cetățenia Republicii Moldova. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor spun că vor contesta decizia la Curtea Constituțională decizia de azi a Parlamentului.

OLESEA STAMATE, președintele Comisiei numiri și imunități: "În urma examinării proiectului de hotărâre prin prisma prevederilor legale, dar și a audierii candidatului de către membrii Comisiei numiri și imunității, membrii au constatat corespunderea de către candidatul propus a criteriilor legale. Cu majoritatea voturilor au propus Parlamentului examinarea și aprobarea proiectului de hotărâre."

Proiectul a fost susținut de 58 de deputații. Ceilalți erau lipsă la ședința plenară. Deputatul PAS, Doina Gherman, a declarat că Anca Dragu are o experiență vastă în domeniul financiar și crede că va face față noilor provocări.

DOINA GHERMAN, deputat PAS: "Doamna Dragu, vă urez bun venit la Chișinău! Vă doresc mult succes și am toată convingerea că profesionalismul și integritatea dumneavoastră vor deveni un pilon pentru conducerea Băncii Naționale a Moldovei, mai ales într-un context istoric atât de important pentru Republica Moldova. Mai exact, deschiderea negocierilor de aderarea a țării la Uniunea Europeană."

Anca Dragu a publicat pe facebook un mesaj, în care afirmă că pentru ea este „o onoare să contribuie la parcursul european al Republicii Moldova”.

ANCA DRAGU, guvernatorul numit al BNM: "Nu va fi un drum ușor, dar cu răbdare, determinare și pricepere vom putea duce la bun sfârșit proiectul european."

Într-un comunicat remis presei, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor afirmă că numirea unui cetățean străin în fruntea BNM reprezintă „o bătaie de joc față de legile Republicii Moldova, Constituție, față de Banca Națională și față de bunul simț”.

Ieri, 21 decembrie, Anca Dragu a obținut cetățenia Republicii Moldova. Decretul prezidențial a fost semnat în ziua, în care guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a fost revocat din funcție. Deciziile au fost luate mult prea rapid, a declarat reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova, Svetlana Cerović. Potrivit FMI, acest fapt „pune sub semnul întrebării corectitudinea procesului dat, și anume efectuarea unei analize și evaluări profesionale și juridice într-o manieră adecvată și completă”.

Anca Dragu a fost ministru al Finanțelor publice în Guvernul României. A activat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional. În 2020, ea a fost aleasă președinte al Senatului României. Anca Dragu are experiență în sectorul financiar-bancar și în politici publice și aderare la Uniunea Europeană.

Opinia ta contează. Comentează!