Doi ruși scapă de sancțiunile UE
Externe 10 aprilie 2024, 19:42 | 428

Tribunalul General al Uniunii Europene a anulat miercuri sancţiunile împotriva a doi oameni de afaceri ruşi - Petr Aven şi Mihail Fridman, ambii aflaţi pe lista personalităţilor sancţionate de blocul comunitar după invazia Rusiei în Ucraina.

În decizia sa, Tribunalul notează că statele membre ale Uniunii Europene nu au furnizat suficiente dovezi pentru a justifica decizia lor de a viza ambii cetăţeni ruşi, Petr Aven şi Mihail Fridman, prin îngheţarea activelor lor. Consiliul Uniunii Europene nu a reușit să demonstreze „că aceștia ar fi sprijinit acțiuni sau politici, care să submineze sau să amenințe integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”. Kievul nu a comentat, deocamdată, această decizie.

Decizia tribunalului Uniunii Europene se aplică sancţiunilor impuse celor doi oameni de afaceri ruşi între februarie 2022 şi martie 2023, pentru legăturile lor cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu invazia din Ucraina.

Statele membre ale Uniunii Europene nu au furnizat suficiente dovezi pentru a justifica decizia lor de a viza ambii cetăţeni ruşi prin îngheţarea activelor lor, se arată în decizia tribunalului cu sediul la Luxemburg.

DECIZIA TRIBUNALULUI CURȚII DE JUSTIȚIE A UE: "Consiliul Uniunii Europene nu a reușit să demonstreze „că aceștia ar fi sprijinit acțiuni sau politici, care să submineze sau să amenințe integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, sau că au oferit sprijin material sau financiar pentru factorii de decizie ruși responsabili de anexarea Crimeei, sau de destabilizarea Ucrainei, sau că au beneficiat de pe urma factorilor de decizie respectivi."

Anterior, țările Uniunii Europene au susţinut că cei doi oameni de afaceri, în calitate de acţionari ai Alfa Group - un conglomerat, care include Alfa Bank, una dintre principalele bănci din Rusia - au oferit sprijin financiar oficialilor ruşi, care s-au aflat în spatele invaziei din Ucraina.

În justificarea listei de sancțiuni, Uniunea Europeană a spus că Mihail Fridman „a reușit să cultive legături solide cu administrația președintelui Vladimir Putin și este considerat a fi un principal finanțator și facilitator din anturajul lui Putin”. În ce îl privește pe Petr Aven, Consiliul Uniunii Europene a spus că l-a pus pe lista de sancțiuni pentru că „este un om de afaceri rus, care are legături strânse cu președintele Vladimir Putin de la începutul anilor 1990. Este unul dintre cei aproximativ 50 de oameni de afaceri ruși bogați, care se întâlnesc în mod regulat cu Vladimir Putin, la Kremlin. A primit directive din partea președintelui Rusiei și a pus în aplicare agenda de politică externă a acestuia”.

În 2022, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a înregistrat cel puțin 18 dosare legate de contestațiile oligarhilor și ale membrilor de familie.

Anul acesta, în februarie, Uniunea Europeană a adoptat al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, adăugând aproximativ 200 de nume noi pe lista persoanelor și entităților sancționate. În urma sancțiunilor, persoanele fizice nu pot călători în Uniunea Europeană, iar activele lor nu pot fi folosite.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie