ENEMO și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu mai multe nereguli: utilizarea resurselor administrative și coruperea alegătorilor
Politic 30 iunie 2021, 17:30 | 937

Rețeaua europeană de Observare a alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova a prezentat astăzi raportul preliminar, ce include perioada de monitorizare 1 - 25 iunie. Observatorii au atenționat că, în această campanie, concurenții electorali n-au prea ținut cont de măsurile anti-epidemiologice. Totodată, ENEMO și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu mai multe nereguli sesizate, fiind vorba de implicarea autorităților în campanie, utilizarea resurselor administrative și coruperea alegătorilor.

Rețeaua europeană a organizațiilor de monitorizare a alegerilor a notat în raportul preliminar că legislația electorală existentă oferă condiții pentru desfășurarea unui scrutin parlamentar competitiv. Totuși, există și reglementări neclare care trebuie abordate, pentru a evita interpretările contradictorii și pentru a îmbunătăți legislația electorală.

ZLATKO VUJOVIC, șeful misiunii ENEMO în Moldova: "În mare parte, autoritățile electorale și-au gestionat activitățile în termenele legale și au acționat în mod transparent. Totuși, unele decizii ale CEC au ridicat întrebări cu privire la imparțialitatea unora dintre membrii săi."

ELENE NIZHARADZE, șeful adjunct al misiunii de observare: "Misiunea ENEMO este îngrijorată în privința numărului abuzurilor de campanie raportate, precum cele în care autoritățile publice tind să favorizeze anumiți candidați, implicarea autorităților publice în campania electorală, acuzațiile de cumpărare a voturilor și utilizarea abuzivă a resurselor administrative."

Misiunea de observare ENEMO și-a exprimat îngrijorarea și în privința impactului pe care ar l-ar putea avea finanțarea insuficientă asupra bunei desfășurări a procesului electoral și consideră că ar trebui luate toate măsurile necesare pentru a aborda această problemă în timp util. ENEMO notează că Guvernul a alocat din fondul de rezervă doar 56% din cheltuielile solicitate de CEC pentru desfășurarea alegerilor.

Opinia ta contează. Comentează!