Dacă Rusia va reuși să treacă de Ucraina, Moscova ar putea să impună un ultimatum Chișinăului
Politic 29 aprilie 2022, 19:41 | 2468

Dacă Rusia va reuși să treacă de Ucraina, Moscova ar putea să pună un ultimatum Guvernului de la Chișinău, căruia îi va cere îndepărtarea de Uniunea Europeană, statut de limbă oficială pentru limba rusă și federalizarea țării. Aceste elemente i-ar permite Rusiei să dirijeze procesele interne și externe din Moldova. Declarațiile au fost făcute de expertul în politici de securitate Dumitru Mânzărari în cadrul emisiunii ”Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Întrebat dacă statutul de neutralitate, stabilit în Constituție, ar putea apăra Republica Moldova de o invazie a Rusiei, Dumitru Mânzărari a răspuns că, în actualele condiții, neutralitatea Moldovei nu mai este funcțională.

DUMITRU MÂNZĂRARI, expert în politici de securitate: "Faptul că Rusia insistă pe neutralitatea Moldovei, e la fel cum i-ai interzice unuia căruia îi arde casa, să aducă apă ca să stingă incendiul. Deci, neutralitatea este acea capcană care îi permite Rusiei să ne țină separat de Occident, de protecția unor aliați occidentali și vulnerabili în fața unor atacuri ruse."

Întrebat unde s-ar opri trupele ruse, dacă trec de regiunea Odesa, Dumitru Mânzărari a spus că probabilitatea unei agresiuni ruse împotriva Moldovei este ”destul de ridicată”, dar această agresiune poate fi și politică, nu neapărat militară.

DUMITRU MÂNZĂRARI, expert în politici de securitate: "Consider că scenariul cel mai probabil este că Rusia va pune un ultimatum Guvernului de la Chișinău, cerând multe din elementele care i le-a solicitat Kievului, care țin de separarea de organizațiile nord-atlantice, europene, limba rusă - limbă oficială, federalizare... Deci, toate aceste elemente care, în ansamblu, să permită Rusiei să dirijeze procesele interne și externe ale Moldovei și să facă un stat satelit."

Expertul spune că rezultatul unui astfel de ultimatum va depinde de faptul dacă Moldova ”va capitula sau va încerca să reziste”. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a declarat ieri că Armata Naţională este pregătită pentru a apăra integritatea şi suveranitatea ţării, iar autorităţile monitorizează cu atenţie situaţia din regiune.

Opinia ta contează. Comentează!