Putin transmite un semnal occidentului
Externe 5 mai 2022, 16:07 | 1058

Rușii au simulat tiruri de rachete cu capacitate nucleară în enclava rusă Kaliningrad, la Marea Baltică, situată între Polonia şi Lituania, două ţări membre ale UE, scrie AFP. În același timp, tancuri, lansatoare de rachete și vehicule blindate au tunat în centrul Moscovei, unde se fac repetiții pentru o paradă de 9 mai. Deasupra orașului a apărut avionul Il-80, supranumit „Kremlinul zburător”. Este un semn că Putin doreşte să trimită un avertisment Occidentului, scriu agențiile de presă.

Avionul „Doomsday” îi permite lui Putin să continue să conducă Rusia în timpul unui război nuclear, potrivit Daily Mail. Un videoclip arată cum avionul trece la joasă înălţime deasupra periferiei oraşului, pe fondul tensiunilor legate de faptul că va recurge la arme atomice în timpul conflictului din Ucraina. Avionul uriaș din epoca sovietică nu are ferestre în afară de cabina de pilotaj şi este cunoscut sub numele de „Kremlinul zburător”. Avionul nu a mai fost văzut din 2010 la o ceremonie de Ziua Victoriei, zi în care rușii marchează înfrângerea lui Hitler, în 1945. Ministerul rus al Apărării a confirmat că opt avioane MiG-29 vor zbura sub forma literei „Z” în sprijinul militarilor ruşi, care participă la numita „operaţiune militară specială” în Ucraina.

Miercuri seara, armata a organizat o nouă repetiție generală pentru parada din 9 mai, din Piața Roșie.

Parada militară din 9 mai din Piața Roșie este un eveniment anual care marchează înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, deși anul acesta a căpătat o semnificație suplimentară ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. În Moscova s-a speculat că Putin va anunța un fel de mobilizare, dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului a calificat zvonurile drept prostii.

În acest an, la parada din Piaţa Roşie de la Moscova vor lua parte în jur de 11.000 de militari, 131 tipuri de arme şi echipament militar, 77 de avioane, a precizat miercuri ministrul apărării Serghei Şoigu.

În total, în acest an vor avea loc parade militare în 28 de oraşe, cu participarea a aproape 65.000 de militari, circa 2.400 de tipuri de arme şi echipament militar şi peste 460 de avioane, a mai spus Şoigu.

După ce a trimis trupe în Ucraina la sfârşitul lunii februarie, Putin a proferat ameninţări abia voalate care sugerau că intenţionează să desfăşoare arme nucleare tactice. Miercuri, în cursul manevrelor militare din această exclavă rusă de la Marea Baltică situată între Polonia şi Lituania, două ţări membre ale UE, Rusia a simulat "lansări electronice" de sisteme de rachete balistice mobile Iskander cu capacitate nucleară, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, citat de Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie